Pekela redt consultatiebureau, maar neemt daarvoor een financieel risico

De raad van de gemeente Pekela heeft dinsdagavond avond sluiting van een aantal voorzieningen voorkomen. Vooral voor Nieuwe Pekela is dat goed nieuws.

In Nieuwe Pekela dreigde het consultatiebureau in ontmoetingscentrum De Kiepe, de dierenweide en mogelijk de bibliotheek gesloten te worden. In Oude Pekela zou het doek vallen voor de kinderboerderij. Onwenselijk en sociaal gezien niet verstandig, vindt de meerderheid van de Pekelder raad.

Burgemeester en Wethouders wilden bezuinigen op bovengenoemde voorzieningen. Noodgedwongen, omdat Pekela volgend jaar een half miljoen euro moet bezuinigen. Een lastige opgave, zo meldde burgemeester Jaap Kuin (PvdA) van de gemeente Pekela al eerder.

'Kapot bezuinigen van de samenleving'

Want Kuin vindt dat er een einde moet komen aan wat hij noemt ‘het kapot bezuinigen van de samenleving’. Kuin maakte dinsdagavond nogmaals duidelijk dat de financiële positie van Pekela kwetsbaar en precair is.

,,Met kunst en vliegwerk is een sluitende begroting gemaakt. Het was eigenlijk een onmogelijke opgave. We hebben in alle hoeken en gaten gekeken, maar het is toch gelukt.”

Met de bovengenoemde bezuinigingsvoorstellen, voor volgend jaar en de komende jaren, was 75.000 euro gemoeid. Het consultatiebureau zou er met een bezuiniging van 15.000 euro al volgend jaar mee te maken krijgen.

Sluiting van het consultatiebureau wordt nu voorkomen, omdat Pekela een financieel risico neemt. Ze moet, net als alle andere gemeenten, vennootschapsbelasting betalen.

Hoe groot dat bedrag is, is nog onduidelijk. Er is 40.000 euro voor gereserveerd. Daar wordt nu op voorhand een hap van 15.000 euro uit genomen. ,,Maar daarmee nemen we voor volgend jaar direct wat pijn weg”, meent Kuin.

De bezuinigingen op de drie andere - zo gekoesterde - voorzieningen waren voor 2021 gepland. Deze voorstellen zijn nog niet van tafel, maar de partijen en het college hebben afgesproken een uiterste inspanning te doen om geld te zoeken, zodat ook deze voorzieningen niet hoeven te sneuvelen.

Kuin heeft aangegeven dat er in het voorjaar knopen worden doorgehakt. Pim Siegers, fractievoorzitter van coalitiepartij SP, is blij dat belangrijke voorzieningen in de benen worden gehouden. ,,Het draagt bij aan het sociale cement van de Pekelder samenleving.”