Het verleden van Pekela: De tijd van toen, waar is ze gebleven?

Joop Bondrager en Henk Snakenborg, beheerders van de Facebookpagina De Roegbainders, tonen wekelijks oude beelden van Nieuwe of Boven Pekela. Dit keer de Sint Bonifatiusschool.

Deze rooms-katholieke school werd gebouwd in 1931 in opdracht van het kerkbestuur van de Heilige Bonifatius. Architect Jan Kruijer uit Nieuwe Pekela ontwierp de twee-klassige lagere school in een verstrakte Amsterdamse Schoolstijl. Door een dreigende leegloop fuseerde de school in 1973 met een openbare school. Twintig jaar later, in 1993, is de school verbouwd tot woonhuis.

De school is niet direct gelegen aan de openbare weg, maar is gebouwd achter de bestaande lintbebouwing. De F. Stuutstraat verleent toegang tot de vrijstaande school, die wordt omgeven door weiland. 

De plattegrond is opgebouwd uit een L-vormige gang die twee klassen, georiënteerd op de zon, ontsluit. De kamer van de directeur is gevestigd in de toren. Aan de zuidzijde bevond zich een overdekte speelplaats, die nu is dichtgezet. Opvallend aan het ontwerp zijn de twee entrees. De toegang aan de voorzijde was voor de pastoor, de zijingang (noordzijde) voor de kinderen.

Het één verdieping hoge volume waar de klassen waren gelegen is opgetrokken in opgetrokken uit roodbruine baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop roodbruin geglazuurde Gotische pannen. Het platte twee bouwlagen tellende volume (de toren met de ingang voor de pastoor) is eveneens gemaakt van roodbruine baksteen, waarboven gele baksteen in siermetselverband met op de hoeken uitkragende betonelementen. De gevels worden geleed door meerdelige liggende vensters, waarin deels roedenverdeling onder een betonnen latei en roodbruin bakstenen onderdorpel.

Hoofdentree

De hoofdentree (voor de pastoor) bestaat uit twee houten paneeldeuren waarvoor een twee treden hoge hardstenen stoep. Boven de entree is in een nis met keperboog een beeld van baksteen aangebracht, voorstellende Sint Bonifatius als bisschop (in de linkerhand een bisschopsstaf en in de rechter een evangelieboek doorkliefd door een zwaard). Een betonnen kruis steekt deels boven de gootlijst uit; rechts daarvan is sprake van een betonnen vlaggenstokhouder met houten vlaggenstok. Op de linker hoek bevond zich de nu dichtgezette overdekte speelruimte onder plat dak. Karakteristiek voor de Amsterdamse School is de aandacht van de architect voor details als de gemetselde bloembakken en de luifel boven een nisje voor een bankje aan het schoolplein.

In het interieur zijn onder meer van belang: de geglazuurde blauwe vensterbanken, een schildering van Sint Joris en de draak, in de hoofdgang de geel/zwarte tegelvloer, de lambrizering van gele en blauwe geglazuurde tegels en de natuurstenen trap met ijzeren leuning, in de dwarsgang de rood/zwartblauwe tegelvloer.