PvhN wil weten of er voor iedere brand voldoende bluswater voor handen is

Partij voor het Noorden (PvhN) in de gemeente Oldambt wil weten hoeveel plekken er zijn waar bij het uitbreken van brand onvoldoende bluswater voorhanden is.

PvhN-raadslid Mark Kalse wil dat weten naar aanleiding van een brand in Westerlee, waarbij donderdag een woning aan de Engelkenslaan totaal door vlammen werd verwoest.

,,Het leek op het eerste oog om een relatief eenvoudige schoorsteenbrand te gaan. Ondanks dat de brandweer snel ter plekke was, bleek er onvoldoende bluswater te zijn. Ze moest noodgedwongen ongeveer een uur wachten op aanvoer van extra water. Hierdoor moesten ook de brandweerlieden met lede ogen toezien hoe het vuur zich uitbreidde en de woning volledig uitbrandde.”

Niet voldoende snel en adequaat optreden

Volgens Kalse is het niet het eerste voorval waarbij de brandweer in Oldambt niet de beschikking had over voldoende bluswater. ,,In 2012 en 2017 deden soortgelijke situaties zich voor, met helaas zelfs een dodelijk slachtoffer. Ook toen kon, als gevolg van een tekort aan bluswater, niet voldoende snel en adequaat opgetreden worden.”

Naar verluidt zou het hier gaan om zogenaamde ,witte vlekken’. Kalse wil nu van burgemeester Cora-Yfke Sikkema weten hoeveel witte vlekken Oldambt telt. Waar deze zich bevinden en hoeveel inwoners hierdoor een verhoogd risico lopen.” Kalse hoopt dat de Veiligheidsregio maatregelen neemt. ,,Wellicht is het een optie om een regionale water tankwagen altijd achter de hand te houden.”