Annechien en Menno uit Beerta eten eendenborst met Alex en Max

,,Menno zat naast Maxima en ik nam plaats tegenover Willem-Alexander. Wat een belevenis. Wij voelden ons eigenlijk een beetje Koning en Koningin.”

Annechien Ten Have en haar man Menno ten Have, woonachtig in Beerta, hadden donderdagmiddag op paleis Noordeinde een lunch met het echte Koninklijk echtpaar. Annechien en Menno waren met nog 24 Nederlanders uitgenodigd om de lunch te gebruiken. Stuk voor stuk hadden de gasten hun invitatie te danken aan een door hen geleverde bijzondere prestatie in dit jaar.

Lunchen op paleis in Den Haag

Echtpaar Ten Have kreeg een aantal weken een telefoontje van de hofhouding of ze er iets voor voelden om ‘aan te schuiven’ voor een lunch met Zijne Majesteit en Hare Majesteit. ,,Dan denk je wel even: oef! Maar natuurlijk hebben we direct ja gezegd. Even voor een lunch op en neer naar het paleis in Den Haag.” Annechien en Menno werden dit jaar uitverkozen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Ze timmeren aan de weg met hun Hamletz varkensvlees. ,,Nee, we hadden geen schaaltje meegenomen.”

Annechien spreekt van een onvergetelijke belevenis. ,,We voelden ons net het koningspaar, want wij waren de enige in het gezelschap die met z’n tweeën waren uitgenodigd.” Spannend werd het al toen ze het plein van het paleis opreden. ,,Onze auto mochten we op het grote plein parkeren. Lakeien begeleidden ons naar het paleis. Het regende een beetje, maar ze hielden een paraplu boven ons hoofd. Daarna stapten we het paleis binnen. Man, wat mooi. We waren nog nooit in een paleis met lakeien geweest.”

Annechien voelde zich een bofkont, want ze zat aan tafel met profvoetballer Virgil van Dijk en cabaretier Herman Finkers. ,,Ik wist dat Van Dijk in Engeland voetbalde, maar niet bij welke club. Dat heb ik maar even gevraagd aan de postcast winnaar.”

Geen hammetjes geserveerd

Hoewel er geen hammetjes werden geserveerd was de lunch smakelijk. Eendenborst met een visje en groente stond op hert menu. Natuurlijk wisselde Annechien enkele woorden met Willem-Alexander. ,,Hij vroeg hoe het was om boer te zijn.” Na de lunch werd nog koffie gedronken. ,,Dat was bij het balkon van het paleis. Je, weet wel daar staan op Prinsjesdag altijd mensen naar te kijken. Wij hebben ook wel eens gekeken naar de balkonscène. Nu stonden we daar zelf koffie te drinken.”