Josien (15) houdt heel erg van het Gronings (en ze uit die liefde op het Nije Westerwolde Streektoalfestival)

In Veelerveen staat zaterdag de tweede editie van het <em>Nije Westerwolde Streektoalfestival</em> op het programma. Een van de deelnemers is Josien Bakker. Een meisje van 15 dat in het Gronings liedjes zingt.

Josien zingt niet alleen in het Gronings, ze spreekt de taal ook, vloeiend en met de tongval die Westerwolders eigen is. Praten met haar is een wonderlijke ervaring: zoveel tieners in onze contreien spreken immers het Gronings niet meer.

,,Dat klopt’’, zegt Josien. ,,Op mijn school hoor ik de taal ook nauwelijks.’’ Ze vindt dat erg jammer omdat ze zelf erg van het Gronings houdt. In het ouderlijk huis, aan de rand van Vlagtwedde, groeide ze ermee op. Haar vader en moeder spraken en spreken het tegen elkaar en soms ook tegen haar. Vaak gaat het van ouder naar kind ook in het Nederlands.

Gitaar

Toen Josien een jaar of 6 was, kwam de gitaar in haar leven. ,,Ik leerde op dat instrument spelen en vond dat heel leuk. En op een bepaald moment ging ik ook liedjes zingen terwijl ik speelde.’’ Ontelbaar vele uren bracht ze zo door op haar kamer, tokkelend op haar gitaar en zingend in het Nederlands, Engels en zeker ook in het Gronings.

Voorzichtig waagde ze zich uiteindelijk ook naar buiten met haar gitaar en zangkunst. Ze zong wel eens op school en eerder dit jaar, in maart, was er dat bijzondere moment waarop ze in het dorpshuis De Meet in Bellingwolde voor een groot publiek stond te zingen.

Groningse vertaling

,,Dat was een bijeenkomst die hoorde bij de Grunneger Weke van de gemeente Westerwolde. Via iemand van de gemeente was ik gevraagd om daar op te treden. Ik zong onder meer het lied van Ruth Jacott, daar had ik een Groningse vertaling van gemaakt. Het optreden ging goed, ik was niet erg zenuwachtig. Ik was het al gewend om voor mensen te spelen en te zingen.’’

In de maanden die volgden, kreeg Josien nog meer uitnodigingen om te zingen. ,,Ook op de regionale radio en tv was ik al te horen. Ik heb inmiddels ook zelf een paar liedjes in het Gronings geschreven. Die ga ik ook in Veelerveen zingen. op het streektaalfestival.’’

Dat festival begint vanavond in het buurthuis van Veelerveen om 19.00 uur. Dichters en woordkunstenaars, onder wie Aly Freije, komen er aan het woord. Berny Jansema, de band Steernvanger, Edwin Jongedijk en Josien zullen zingen. ,,Ik zal voor het eerst samen met Edwin Jongedijk zingen, daar verheug ik me op’’, zegt Josien.

Waar ze zich ook op kan verheugen, zijn de vele uren die ze in haar leven nog gaat zingen, alleen of voor publiek. ,,Want dat is wat ik zeker wil, blijven zingen. In het Nederlands en Engels maar zeker ook in het Gronings. .’’