Besluit over decibellen nog dit jaar

De gemeenteraad van Westerwolde neemt nog dit jaar een besluit over een nieuw bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal.

In dat bestemmingsplan komt te staan dat op het terrein meer decibellen worden toegestaan dan nu het geval is.

Zuid-Groningen is het grootste industrieterrein van Zuid-Groningen en herbergt onder meer een vestiging van het aardappelzetmeelconcern Avebe. Het huidige bestemmingsplan staat een bepaald aantal decibellen toe. Dat aantal is met de huidige bezetting bereikt. Dat betekent dat er geen nieuwe bedrijven bij kunnen komen en dat de zittende nauwelijks kunnen uitbreiden.

Afweging

Om die situatie te veranderen, besloten burgemeester en wethouders eerder dit jaar een iets hogere geluidsgrens vast te stellen en die op te nemen in een nieuw bestemmingsplan. Ze menen dat de geluidsgrens wat opgerekt mag worden, na een afweging gemaakt te hebben tussen economische belangen en die van omwonenden.

,,Op dat besluit van ons hebben belanghebbenden kunnen reageren en naar aanleiding daarvan is het besluit een beetje aangepast’’, zegt wethouder Bart Huizing (PvdA). ,,In december vragen we de gemeenteraad om het nieuwe bestemmingsplan met de aangepaste geluidsregels definitief vast te stellen.’’

Beschermen

Huizing hoopt dat als gevolg daarvan nieuwe bedrijven zich melden voor het industrieterrein. ,,Momenteel hebben we nog geen concrete aanmeldingen.’’

Als het aantal geproduceerde decibellen daadwerkelijk toeneemt, kan dat overigens tot gevolg hebben dat aan huizen in de omgeving maatregelen genomen worden om die daartegen te beschermen. De gemeente betaalt in dat geval de kosten.