Dit is Lars Koehoorn uit Winschoten en hij doet mee aan The voice of Holland

Draaien de jurystoelen voor Lars Koehoorn of niet? De muzikale 21-jarige Winschoter doet mee aan het talentenjachtprogramma. Zijn auditie is vrijdagavond op televisie. ,,Het was nu of nooit.’’

Zijn allereerste optreden was tijdens Koninginnedag. Een kleine Lars Koehoorn, laten we zeggen een jaar of 8 oud, zong op de markt in Winschoten de longen uit zijn lijf terwijl hij pingelde op zijn keyboard. De reden voor het optreden was uiterst praktisch: Lars was al zijn knikkers kwijt en wilde wat centjes verdienen om nieuwe te kopen. ,,Dat lukte vrij snel. Al voor de middag had ik het geld bij elkaar.’’

Zijn tweede optreden was tijdens de schoolmusical in groep 8. Hij kreeg de hoofdrol en zijn docent was zo verrast door het geluid dat uit de keel van de kleine Lars knalde, dat hij zijn ouders belde. ,,Had ik opeens zijn leraar aan de telefoon’’, zegt vader Albert Koehoorn. ,,Dat Lars een gouden keeltje had en of wij dat wel wisten. Nou, wij wisten van niets. En toen-ie thuiskwam, wilde hij het ook niet laten horen.’’

Een goedkope gitaar van de Lidl

Lars (21) zit aan de eettafel in zijn ouderlijk huis in Winschoten. Daar woont-ie. Lekker thuis bij paps en mams. Dit is het huis waar hij ‘s ochtends opstaat om naar zijn werk te gaan. Lars is teamleider bij de Albert Heijn. En dit is ook het huis waar hij gitaar leerde spelen. Eerst op een goedkoop exemplaar van de Lidl. Pas toen hij het echt leuk bleek te vinden, kocht hij een duurdere variant.

Inmiddels weet iedereen in zijn omgeving wel dat Lars van zingen houdt. Hij treedt regelmatig op, soms met een band en soms in zijn eentje. Hij schrijft zijn eigen nummers en heeft zichzelf geleerd hoe hij gitaar moet spelen. Hij doet de vooropleiding van het conservatorium. En vanavond is hij op televisie, in het talentenjachtprogramma bij RTL4. Het tiende seizoen van de show is vorige week begonnen.

Geheim

Dat hij meedoet aan weet hij zelf al sinds de zomer. Al die tijd hield hij zijn kaken stijf op elkaar. Afgelopen zaterdag mocht hij zijn deelname bekendmaken. Sindsdien is het een stuk moeilijker om alles geheim te houden. Iedereen wil weten of hij door is of niet. Maar hij vertelt het aan niemand. Zijn pokerface is zo sterk, dat-ie zelfs ophoudt met knipperen na de vraag: knipper twee keer als je door bent en één keer als je niet door bent.

Draagt hij tijdens optredens vaak een leren jasje, thuis loopt hij gewoon op zwarte sokken en draagt hij een simpele grijze trui. Zijn blonde korte haar heeft hij met gel wat in model gebracht.

Ed Sheeran, country en rock

De muziek van Lars is een mengelmoes van verschillende stijlen. Hij vergelijkt het zelf met de muziek van Ed Sheeran, gecombineerd met country en soms een beetje rock. Eigenlijk alles behalve klassiek en heavy metal. Zijn zelfgeschreven nummer was te horen op Radio 538, in 2016 werd hij uitgeroepen tot beste kampvuurmuzikant van Nederland en afgelopen jaar trad hij op tijdens het Bevrijdingsfestival. Het gaat dus best aardig met zijn muziekcarrière.

Toch besloot hij mee te doen aan . ,,Het was nu of nooit. Als het goed is, begin ik volgend jaar aan het conservatorium. Dat is best een zware opleiding, dan heb ik geen tijd om zoiets als dit te doen. Daarom besloot ik het dit jaar te proberen.’’

Op visite

Vrijdagavond komen familie en vrienden de auditie bij hem thuis kijken. Zo’n twintig man. De grote grijzige hoekbank gaat de kamer uit, samen met de salontafel. Daar komen statafels voor terug. Wel zo gezellig.

Zijn moeder Erika Koehoorn komt de keuken in. ,,Ah, de buurvrouw hield me op’’, zegt ze. Weer iemand die probeert te ontfutselen of Lars door is naar de volgende ronde. Maar de buurvrouw moet, net als de rest, gewoon wachten tot vrijdagavond om te zien of de stoelen van de juryleden draaien.

Eerdere deelnemers

Het is zeker niet de eerste keer dat iemand uit het Noorden meedoet aan The voice of Holland. Zo stond bijvoorbeeld Robin Tinge uit Zevenhuizen dit jaar in de finale van The Voice Kids. In datzelfde seizoen deed ook Keelan Braaksma uit Groningen mee. Hij schopte het tot de liveshows. De Groningse muzikant Lou Leeuw deed auditie voor The Voice Senior, maar de juryleden draaiden niet voor zijn stemgeluid. In 2017 deden onder anderen Pieter van der Zweep uit Delfzijl, Robin Smit uit Groningen en Kira Dekker uit Bad Nieuweschans mee.