'We vonden je altijd al een raar meisje, maar je bent dus een gewone jongen'

Al op zesjarige leeftijd noemde hij zich tijdens computerspelletjes 'James', in zijn jeugdjaren ging hij zwemmen zonder shirt (tot het niet meer kon), ravotten en in bomen klimmen. Net als andere jongens van zijn leeftijd. Met dit verschil dat Jeroen Nobbe, nu 20 jaar, uit Winschoten als meisje ter wereld kwam.

Het kwartje viel definitief toen hij het tv-programma '24 Uur met...' zag. De hoofdpersoon, politicoloog en auteur Mounir Samuel, vertelde hierin over zijn transitie van meisje naar jongen. Diens relaas greep Jeroen behoorlijk aan. "Ik dacht: Ik voel me precies zo. En dat wil ik niet; ik wil niet anders zijn dan de rest." Maar hij was het wel. Een jongen gevangen in het lichaam van een meisje.

Nu, vele jaren later, staat Jeroen aan de vooravond van wellicht het belangrijkste moment in zijn leven. Op 13 januari 2020 staat hij namelijk  ingepland voor een operatie. Dan worden in een kliniek in Amstelveen, door de beste specialist op dit gebied, zijn borsten verwijderd. "Voor de operatie, de reis en hotelkosten is 2700 euro nodig, geld dat ik niet heb", zegt Jeroen. Hij is daarom een inzamelingsactie gestart.

Traject

Jeroen heeft al een behoorlijk traject achter de rug. Van gesprekken met medewerkers van de GGZ, de huisarts en psychologen tot hormoonbehandelingen en het wijzigen van zijn identiteit bij onder meer de gemeente. Ook is hij in een kliniek in Bloemendaal geweest, waar precies werd uitgelegd wat een dergelijke operatie inhoudt. "Ik ben ook lid van een WhatsApp-groep met andere transgender-jongens. De operatie schijnt behoorlijk pittig te zijn. Het is, volgens iemand van de WhatsApp-groep, te vergelijken met de pijn die je voelt als je op je borst liggend door een vrachtwagen over het asfalt wordt gesleept. Behoorlijk pittig dus", drukt Jeroen zich eufemistisch uit.

Na de operatie mag hij een week lang helemaal niets doen, de week daarop eenvoudige handelingen, en pas in de derde week mag hij zijn school - Jeroen studeert aan Noorderpoort Campus in zijn woonplaats voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker - hervatten. "Je mag tot zes weken na de operatie niet tillen", legt hij uit. 

'Oke, hoi Jeroen'

Niet alleen op het 'medische vlak' heeft Jeroen een lange weg bewandeld, ook op sociaal vlak. Want hoe vertel je het aan je ouders, familie, vrienden en klasgenoten? "Mijn moeder was aanvankelijk verdrietig toen ik het vertelde, en dat gold ook voor mijn jongste broertje, maar ze accepteerden het vrij snel. Mijn vader had meer tijd nodig." Jeroens oudste broer reageerde daarentegen vrij laconiek. "Hij zei, nadat ik het hem vertelde: 'Oke, hoi Jeroen'."

"Dat ik als Jeroen verder door het leven zou gaan, wist ik op dat moment al. Die naam is bedacht door twee vriendinnen,  waarmee ik een dagje naar Amsterdam was geweest. Aan hen had ik al eerder over mijn voornemen om jongen te worden verteld. In de trein op weg naar huis, zei een van de meisjes: 'Is Jeroen niet iets voor jou?' Ik ben namelijk fan van Jeroen van Koningsbrugge. Waarop de ander zei: 'Jij bent echt een Jeroen'."

Nadat zijn ouders en broers waren ingelicht, volgde de rest van de familie. Ook die reageerden positief. "Al was ook mijn oma eerst verdrietig. "Je was zo'n mooi meisje met je lange haar", zei ze.

Klasgenoten

Vervolgens besloot Jeroen om ook meteen zijn klasgenoten in te lichten. Hun reactie viel hem honderd procent mee. Een reactie staat hem nog bij. "We vonden je altijd al een raar meisje, maar je bent dus een gewone jongen."

Mocht Jeroen de benodigde 2700 euro voor de borstenverwijdering bijeen krijgen, en de operatie dus door kan gaan, dan wil hij geen verdere geslachtsverandering ondergaan. "Met deze operatie is mijn transitie van vrouw naar man volbracht. Een operatie 'daar beneden' is behoorlijk risicovol. Kans op infecties en allerlei narigheid. Ik heb geen zin op een levenslange katheter."

Inzamelingsactie

Om de operatie van Jeroen door te laten gaan is hij via https://www.gofundme.com/f/36jrr-top-surgery een inzamelingsactie gestart om het geld bijeen te krijgen. "Mocht dit niet lukken, dan wordt de operatie uitgesteld. Ik wil daar nu nog niet aan denken...."