'Pekela en Westerwolde minst duurzame gemeenten'

Groningen is de meest duurzame gemeente van Groningen. Dit blijkt uit de ‘Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2019’ van Telos (Tilburg University), die op 22 november voor de zesde keer wordt gepubliceerd. De top drie wordt aangevuld door Westerkwartier en Het Hogeland. Pekela, Westerwolde en Delfzijl scoren het laagst.

In de Nationale monitor vergelijkt Telos de duurzaamheidsprestaties van alle 355 Nederlandse gemeenten met elkaar. Om die prestaties te kunnen meten heeft Telos, volgens eigen zeggen, 'een wetenschappelijk gefundeerd meetinstrument' ontwikkeld. Het gaat om de samenhang in ontwikkeling van People, Planet en Profit (3P’s). De duurzaamheidscore, die met behulp van 132 indicatoren wordt berekend, geeft aan in hoeverre gemeenten er in slagen een reeks van duurzaamheidsdoelstellingen op ieder van de drie P’s te realiseren.

De gemeente Westerkwartier vertoont de hoogste score op People en de gemeente Stadskanaal op Planet, terwijl de gemeente Groningen de hoogste score vertoont op Profit. De gemeente Veendam heeft haar totale duurzaamheidscore het meest weten te verbeteren ten opzichte van vorig jaar.

Er ligt, volgens de onderzoekers, voor de gemeenten in de provincie Groningen nog wel een flinke opgave op het gebied van duurzaamheid. Met name Profit scoort laag.

Meer op www.telos.nl.