Dag van de Trekpaarden in Sellingen

Staatsbosbeheer organiseert voor zaterdag 14 december van 11.00 tot 15.00 uur, in samenwerking met de Menacademie, de elfde editie van de Dag van de Trekpaarden in Sellingen. Het thema van de dag is 'de waarde van paarden in de bosbouw'. Het evenement vindt plaats op het groepskampeerterrein De Zonnegloren aan de Bovendiepsterweg 2.

Er zijn diverse demonstraties: handmatig vellen en uitslepen met paarden, het veilig vellen van stormschade/hangers met paardentractie, uitrijden met een wagen met paardentractie, bodembewerking met een bosploeg en bestrijding van Amerikaanse vogelkers middels uittrekken met paarden. In de middag kunnen de menners tijdens het Noord-Nederlandse kampioenschap hun kunsten vertonen middels een hindernisbaan. 

Akkervarkens

Behalve trekpaarden zijn er ook akkervarkens te bewonderen. In een afgerasterd terreintje vertonen deze varkens hun kunstjes op het gebied van bosbeheer. Akkervarkens eten onkruid met wortel en al op en doen wat een varken moet doen: wroeten in de bodem en creëren zodoende open plekken. Daarnaast kunnen ze worden ingezet bij het bestrijden van exoten zoals Japanse duizendknoop.

Onder begeleiding is er voor de kinderen ook vermaak, zoals het hoefijzergooien, touwtrekken met een paard en is er het vliegend tapijt. Er zijn verschillende kraampjes, waaronder een van Staatsbosbeheer en de Menacademie. Tijdens het evenement wordt ook aan de inwendige mens gedacht.

Parkeerplaatsen

Er kan uitsluitend worden geparkeerd op de parkeerplaatsen achter het gemeentehuis aan de Dorpsstraat 1, naast zwembad De Barkhoorn aan de Dennenweg 1 en vóór Dennenweg 3. Bezoekers worden gratis met een pendelbus vervoerd tussen locatie evenement en parkeerplaats. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd en vertrouwd met paarden.