Biografie over Pieter Aukes uit Scheemda verschijnt maandag 9 december

Op de geboortedag van Pieter Aukes en bijna 75 jaar na de bevrijding, op maandag 9 december, verschijnt diens biografie, getiteld 'Oorlogsjaren van een zondagskind', geschreven door Zwannet Bos.

Ergens in april 2009 kreeg Bos de ingeving om meer te weten te komen over wat haar oom Pieter Aukes, geboren en getogen in  Scheemda, was overkomen. Wat wist ze nou eigenlijk? In ieder geval niets over wat hij had meegemaakt in dat strafkamp in Duitsland: Wilhelmshaven.

 'Na veel te hebben geleden in een Duits concentratiekamp...' 

Bos, geboren en getogen in Delfzijl, maar nu met haar man Klaas en kat Missy woonachtig in Arnhem, besloot om ook de periode, waarin hij in Assen gevangen zat en zijn onderduikperiode, erbij te betrekken. Van de onderduikperiode wist ze alleen dat Aukes in Hellendoorn ondergedoken had gezeten. Zoals ieder jaar bezocht ze samen met haar moeder zijn graf en las ze in stilte de tekst op de grafsteen, ondanks het feit dat ze deze allang uit haar hoofd kende: 'Na veel te hebben geleden in een Duits concentratiekamp...' Met veel goede voornemens begon haar zoektocht naar zijn verhaal.      

Al met al werkte Zwannet tien jaar aan de reconstructie van de oorlogsjaren in Scheemda, Hellendoorn (Marle), Assen, Wilhelmshaven en Delfzijl. Uitvegerij Servo brengt het boek over Pieter Aukes uit.

'Oorlogsjaren van een zondagskind' is onder meer verkrijgbraar bij Boekhandel Nieborg in Winschoten en bij de Primera in Scheemda (ISBN 9789057861536. Prijs 19,90 euro). Ook kan het boek worden besteld bij de uitgeverij, via www.uitgeverijservo.nl.

Presentatie

Het boek wordt maandagmiddag 9 december tussen 15.00 en 17.00 uur gepresenteerd in Café Onder de Toorn aan de Oosterstraat 2 in Scheemda. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan dr. Oebele Vries. In Scheemda is, ter nagedachtenis aan Pieter Aukes, een monument van hem te vinden.

'Maar verder is hier niks gebeurd'
Het is overigens niet de eerste keer dat Uitgeverij Servo een boek over de oorlog in de voormalige gemeente Scheemda uitbrengt. Eerder verscheen 'Maar verder is hier niks gebeurd' van Jan Bakker. Hiervan zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar, voor de antiquarische prijs van vijf euro, tijdens de presentatie op 9 december.