Auteurs bezoeken het Dollard College Winschoten tijdens de jaarlijkse schrijversdag

Leesbevordering staat, volgens docent Nederland Bert Hensema, hoog in het vaandel op het Dollard College in Winschoten. In het kader daarvan werd er woensdag een heuse schrijversdag gehouden op de scholengemeenschap. Diverse auteurs gingen aan de slag met de leerlingen.

Volgens traditie vinden de schrijversbezoeken plaats in de derde klassen van de mavoafdeling en in de vierde klassen van de Havo- en Vwo-afdeling. Omdat Noa Blouw, leerlinge van 2MH6, vorig schooljaar bij de Nationale Verhalencompetitie werd verkozen tot beste schrijftalent van 2019 en daarmee een schrijfworkshop van een bekende jeugdauteur voor haar klas won, kwam er ook in de tweede klassen van de  Mavo-afdeling een schrijver op bezoek.

In de onderbouw staat met name 'lezen voor het plezier' voorop.Tijdens de lessen Nederlands wordt daar veel aandacht aan besteed en wordt er iedere les tien minuten door de leerlingen gelezen. Daarnaast proberen de docenten, in samenwerking met de mediatheek, het lezen te bevorderen door activiteiten als het boek van de maand en schrijversbezoeken. De komende weken richten de leerlingen van klas 1 zich op de nationale voorleeswedstrijd Read2Me, waaraan dit jaar 230 eersteklassers van het Dollard College meedoen. In iedere klas lezen de leerlingen elkaar voor en kiezen ze hun eigen klassenwinnaar. Die nemen het op 13 februari tegen elkaar op in de schoolfinale.

Internet en Dark mind
In de derde klassen van de Mavo was Cis Meijer op bezoek. Ze vertelde tijdens haar gastlessen veel over zichzelf en waar ze haar inspiratie voor haar jeugdboeken vandaan haalt. De leerlingen hadden zich goed voorbereid met allerlei vragen. Zo kwamen ze onder andere te weten dat Meijer de in haar boeken verwerkte locaties in Parijs en New York zelf heeft bezocht. En als het echt niet anders kon, zocht ze ook nog informatie via het internet. De locaties in de Ardennen en het bij haar woonplaats om de hoek liggende Durgerdam bezocht ze ook zelf om zich de plaatsen delict goed te kunnen voorstellen.

Ook werd er een quize gespeeld. Vier leerlingen wonnen haar laatste jeugdthriller Dark mind, die uiteraard door de auteur werden gesigneerd.

Arthur Japin
Het lezen staat in de vierde klassen meer in het teken van het schoolexamen. In deze klassen moet er worden gelezen voor de lijst. Daardoor kwam voor de vierde klassen havo en vwo Arthur Japin, onder andere winnaar van de Libris Literatuurprijs, naar Winschoten. Hij hield voor deze leerlingen een voordracht, waarin hij vertelde hoe hij schrijver is geworden. Zijn niet zo leuke jeugd speelde daar een grote rol in. Belangrijk in zijn verhaal was het niet bij de groep horen, of je niet thuis voelen in de groep.  Dit noemde hij één van de belangrijkste thema's in zijn werk.

Recherche en research
Eva Burgers was in de tweede klassen van de mavo te gast. Ze heeft jarenlang gewerkt bij de recherche en kan daardoor putten uit een grote hoeveelheid praktijkervaring. Ook schrijft ze mee aan de misdaadserie 'Penoza' en aan het tv-spel 'Kroongetuige'. Inmiddels heeft ze - sinds 2011 - tien jeugdboeken geschreven. In november verscheen 'Stil', haar eerste thriller voor volwassenen. Dat Eva behoorlijk populair is onder de jeugd bewijst ook haar laatste jeugdthriller 'Wanhoop'. Dit boek is genomineerd voor de prijs van de Jonge Jury 2020. Eva vertelde onder meer over haar werk als rechercheur en hoe ze zich voorbereidt op het schrijven van haar boeken.

Geheimzinnige situatie

De leerlingen lieten haar niet met lege handen naar huis gaan. Iedere leerling maakte een andere voorkant van één van haar boeken, schreef een persoonlijke brief of bedacht een geheimzinnige situatie in de vorm van een kranten- of politiebericht. Ook gaven de leerlingen haar een mooie kaart met al hun voornamen, natuurlijk hopend dat die zullen worden verwerkt in één van haar eerstvolgende jeugdthrillers.