Lokale partij krijgt weer kans in Oldambt na afhaken SP

De overgebleven coalitiepartijen in Oldambt gaan opnieuw om tafel met Gemeentebelangen. Het doel: die lokale partij een plekje geven in de coalitie en in het college van burgemeester en wethouders.

Dat zegt Jurrie Nieboer, fractievoorzitter van Partij voor het Noorden (PvhN) in de gemeenteraad van Oldambt. De PvhN, PvdA en VVD vormen de coalitie maar hebben geen meerderheid meer. De SP die eerder ook meedeed, is afgehaakt na onenigheid over de wijze van bezuinigingen.

Onroerende zaakbelasting

Pogingen om andere partijen bij de coalitie te betrekken en zo weer een meerderheid te krijgen, mislukten tot nu toe. Vorige week haakten het CDA en de ChristenUnie af. Eerder al liep het overleg met Gemeentebelangen spaak en wel over de vraag hoe te bezuinigen. Voorman Ger Klein van Gemeentebelangen zag onder meer een verhoging van de onroerende zaakbelasting niet zitten.

Klein liet na het afhaken van CDA en ChristenUnie wel weten nog eens om tafel te willen, nu alleen zijn partij (goed voor drie zetels) Oldambt een meerderheidscoalitie lijkt te kunnen geven.

,,En ook wij willen dat wel, zo hebben we dit weekeinde besloten’’, zegt Nieboer. ,,We hadden ook met de huidige minderheidscoalitie verder kunnen gaan maar daar kiezen we in eerste instantie niet voor. Het is handiger om met een meerderheid te werken.’’

Politiek inhoudelijk

De gesprekken zullen volgens Nieboer vooral ‘politiek inhoudelijk’ zijn. ,,Het zal niet zozeer over de poppetjes gaan. Als Gemeentebelangen meedoet, kan ze een wethouder leveren. We moeten vooral bij elkaar komen waar het gaat om de wijze van bezuinigingen en politiek bedrijven. Hopelijk lukt dat nu wel.’’

Nieboer verwacht niet dat dit jaar Oldambt een nieuwe meerderheidscoalitie heeft.