'Afvalprikkel' is even weg in Westerwolde

In de gemeente Westerwolde wordt het huishoudelijk afval volgend jaar op twee verschillende manieren opgehaald maar moeten alle huishoudens wel een en hetzelfde tarief betalen: 246 euro.

Dit opmerkelijke scenario is het gevolg van het feit dat de gemeentebestuurders nog altijd geen besluit hebben genomen over een definitieve, uniforme wijze van afval inzamelen.

Op dit moment bestaan nog de twee verschillende wijzen van inzamelen en de daarbij horende tarieven die zijn ‘meegenomen’ uit Bellingwedde en Vlagtwedde, de gemeenten die in 2018 fuseerden tot Westerwolde.

Financieel beloond

Dat houdt in dat huishoudens op het oude grondgebied van Bellingwedde nu nog een basistarief betalen plus een bedrag per lediging van de groene en grijze bak. Zij worden zo financieel beloond als ze minder vaak een bak bij de weg zetten. Op het oude grondgebied van Vlagtwedde betalen huishoudens nu nog allen een gelijk tarief, hoe vaak ze ook een bak aanbieden.

Regels voor heringedeelde gemeenten schrijven voor dat Westerwolde vanaf 1 januari niet meer op deze oude wijze verder mag. Met die wetenschap koos de gemeenteraad eerder dit jaar voor een uniforme wijze van inzameling waarbij een gemiddeld tarief van 190 euro gold. Dat bedrag bleek door gestegen kosten niet haalbaar, waarop de raad een streep door dat besluit haalde.

Nieuwe verordening

Burgemeester en wethouders komen nu met een nieuw voorstel. ,,Ik hoop het in het voorjaar klaar te hebben”, zegt wethouder Henk van der Goot (Gemeentebelangen). „Maar we moeten op 1 januari wel een nieuwe verordening voor inzamelen hebben. Daarom houden we eerst vast aan de verschillende wijzen van inzamelen in oud-Bellingwedde en oud-Vlagtwedde, maar hanteren we wel voor iedereen hetzelfde tarief.’’ Dat wordt dus, als de raad daar later deze maand mee instemt, 246 euro.

Een aantal raadsleden baart die aanpak zorgen. PvdA’er José Molle: ,,In het oude Bellingwedde verdwijnt nu de prikkel zo weinig mogelijk afval aan te bieden, door dat gelijke tarief’’, zegt zij. ,,Dat kan leiden tot een hoger aanbod van afval, waardoor de verwerkingskosten voor ons stijgen. Inwoners daar moeten worden opgeroepen hun ‘afvalgedrag’ niet te veranderen, tot we een uniforme aanpak hebben.’’

Van der Goot zegt dat de inwoners zeker over de ‘afvalsituatie’ geïnformeerd worden en dat die oproep gedaan zal worden.