Winschoter winkeliers geloven nog steeds niet in Wereldbazaar, ondanks geschetste spin-off van anderhalf miljoen euro

De Winschoter winkeliersvereniging vreest nog steeds voor grote winkelleegstand als de Wereldbazaar over ruim een jaar de deuren mag openen, bleek tijdens de waarschijnlijk laatste rechtszaak over het bazaarplan bij de Raad van State.

Na jaren van procederen behandelde de Raad maandag de inhoudelijke bezwaren van de Winschoter centrumwinkeliers tegen het Wereldbazaarplan van Petra van Gaanderen. Die weet zeker dat de Wereldbazaar alleen maar positieve effecten voor de lokale en regionale economie zal opleveren. ,,De economische spin-off bedraagt minimaal 1,5 miljoen euro zo blijkt uit gedegen onderzoek.’’

‘Concept wordt snel losgelaten’

Gerrit Weijers van de Vereniging Retail Club (winkeliersvereniging) ziet het minder vrolijk in. Hij vreest dat het geplande Wereldbazaarconcept met vooral exotische, oosterse en handgemaakte producten snel wordt losgelaten en vervangen door reguliere winkelhandelswaar. Bovendien vreest hij dat het voor de gemeente Oldambt onmogelijk is om het exotische ambachtelijke bazaarconcept te handhaven mocht dat worden losgelaten. ,,En wat is oosters? Het oosten begint aan de grens en loopt door tot en met Japan’’, aldus Wijers.

Volgens initiatiefneemster Van Gaanderen wordt de Wereldbazaar precies wat de naam zegt, een bazaar met ambachtelijke wereldproducten waarbij het ruiken, proeven en beleven voorop staat. Rechter en staatsraad Peter Knol vatte de rechtszaak daarop bondig samen: ,,Dus als mensen aan spijkerbroeken gaan ruiken, of ervan proeven weet u dat het fout zit.’’

Geen spijkerbroeken

Zowel de raadsman van de gemeente als Van Gaanderen zeiden dat er zeker geen spijkerbroeken verkocht gaan worden. Weijers wees er op zijn beurt op dat spijkerbroeken ook met de hand worden gemaakt en uit het oosten komen.

Kortom, de partijen werden het ook op waarschijnlijk laatste zitting bij ’s lands hoogste bestuursrechtscollege niet eens. Van Gaanderen legde nog eens uit waarom de Wereldbazaar alleen maar positieve effecten voor Noordoost-Groningen zal hebben. ,,Touroperators hebben grote belangstelling voor onze bazaar. De helft van de bezoekers zal uit Duitsland komen en mensen die nu nog met bussen naar Beverwijk gaan en dichter bij ons zitten zullen naar Winschoten komen.

Meer bussen

In het weekend zullen er in de regio weer meer bussen van en naar Winschoten rijden. Dat is ook positief voor het openbaar vervoer. Het zorgt voor veel extra bloed in bloedsomloop van Winschoten en omgeving. Ik hoop dat we begin 2021 na 13 jaar plannen eindelijk open kunnen gaan.’’

Tegenstander Weijers denkt dat de effecten niet zo positief zijn en dat een mislukking tot een nog grotere leegstand in en rond Winschoten zal leiden. De Raad van State hakt binnen enkele weken mogelijk definitief een knoop door.