Tal van activiteiten tijdens bevrijdingsweek in Onstwedde

De bevrijding van de provincie Groningen, april 1945, voltrok zich in drie regio's: de grensstreek tussen Musselkanaal en de Dollard, de stad Groningen en 'bruggenhoofd Delfzijl'. Een verkenningseenheid van de Eerste Poolse Pantserdivisie, onder leiding van generaal Stanisław Maczek, overschreed op 11 april bij Musselkanaal de provinciegrens. Een dag erna werd onder andere Onstwedde bevrijd.

Om te vieren dat Onstwedde 75 jaar in vrijheid leeft, wordt er van maandag 13 april (Tweede Paasdag) tot en met vrijdag 17 april een bevrijdingsweek gehouden met tal van activiteiten.

Op de maandag staan er op de Woldbrink, in het centrum van het dorp, spelletje op de rol voor kinderen. Ook kunnen er oorlogsgerechten worden geproefd en wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Verder zijn er wandelingen door het dorp, waarbij verhalen uit de Tweede Wereldoorlog centraal staan.

Alloway

Donderdag 16 april is er een herdenkingsdienst, daags erna gevolgd door een bevrijdingsfeest met de band Alloway in de feesttent op het Evenemententerrein aan de Wollinghuizerweg. Voorafgaand aan dit optreden is er een spreker ingehuurd.

De gehele week zijn er optredens van een projectkoor, en er is een expositie, onder de noemer 'Verdeden - heden - toekomst' van oorlogsmateriaal.  

Meehelpen

Wie mee wil helpen aan de 'Bevrijding 75 jaar' kan contact opnemen met de organisatie via 75jaarbevrijding.onstwedde@gmail.com.