Het verleden van Pekela: De tijd van toen, waar is ze gebleven?

Joop Bondrager en Henk Snakenborg, beheerders van de Facebookpagina De Roegbainders, tonen wekelijks oude beelden van Nieuwe of Boven Pekela. Dit keer komt de familie Allemekinders aan bod. Deze familie was woonachtig in Kwadendamme, Zuid-Beverland. Na de watersnoodramp in 1953 verhuisde men naar Nieuwe Pekela.

Ten tijde van de watersnoodramp stond het water tot ver boven de drempels van de huizen en boerderijen. De landbouwgrond was jarenlang niet meer te gebruiken door het zoute water, waardoor veel mensen naar een ander deel van Nederland verhuisden. Velen gingen richting Oost-Groningen. De familie Allemekinders - vader, moeder en de drie kinderen Joke, Jan en Rinus - toog naar Nieuwe Pekela, waar ze een boerderij kochten met 30 hectare grond.

Met de tractor op en neer

Het merendeel van de huisraad en dergelijke werd met verhuiswagens naar Nieuwe Pekela vervoerd. Ook ging vader met de tractor met materiaal twee keer op en neer naar Kwadendamme (de afstand Nieuwe Pekela - Kwadendamme is pakweg 400 kilometer). Een broer van Allemekinders bleef achter in de boerderij in Zeeland. In Nieuwe Pekela werd een gemengd bedrijf opgestart. Ook de kinderen hielpen mee op het land en molken de koeien.

In het begin kon de familie Allemanskinders moeilijk hun draai vinden, met name doordat ze het Gronings niet verstonden. Met name moeder had veel heimwee. Vader daarentegen stapte overal op af. Ook ging hij vaak kijken bij voetbalvereniging PJC, waar zijn zoons speelden. 

Manege

Zoon Jan nam later het familiebedrijf over. Hij breidde circa twintig jaar geleden uit en bouwde een manege. Het houden van paarden was altijd al zijn grote passie. Melkvee en landbouw werd afgestoten. Zus Joke is jarenlang werkzaam geweest op het gemeentehuis en broer Rinus is het onderwijs ingegaan. Hij was onder meer 32 jaar directeur van een school in Musselkanaal.

Gaandeweg de jaren kreeg Jan qua gezondheid behoorlijk wat voor de kiezen. Bij hem werd darmkanker geconstateerd en ook kreeg hij een hersenbloeding. Vanwege een operatie aan zijn knie, gaat het lopen hem moeilijk af.

Jan woont nu alweer 66 jaar op de boerderij in Nieuwe Pekela. Het (zware) werk kan hij niet meer doen.