Problemen De Wereldbazar gaan verder: bedenker doet aangifte van fraude tegen de directeur

De initiatiefnemers van De Wereldbazar in Winschoten komen niet nader tot elkaar. Integendeel. De bedenker van het project heeft aangifte gedaan van identiteitsfraude en valsheid in geschrifte tegen de directeur.

Sedat Güren zegt dat zijn voormalige partner Petra van Gaanderen hem valselijk zijn aandelen afhandig heeft gemaakt. Hij zet ook stappen tegen de betrokken kandidaat-notaris van Trip Advocaten en Notarissen, bevestigt zijn advocaat.

Een van de investeerders van De Wereldbazar sprak recent de hoop uit dat Güren en Van Gaanderen de strijdbijl zouden begraven. Zakelijk kregen ze eerder dit jaar een geschil over salarisbetalingen, een kwestie waarin Van Gaanderen in hoger beroep is gegaan.

Van Gaanderen ontkent de aantijging over de aandelen met klem en vertelt dat Güren haar zowel privé als zakelijk kapot probeert te maken en zal ‘opnieuw aangifte doen van laster’. De kandidaat-notaris van Trip zegt dat hij vanwege geheimhoudingsplicht niet kan reageren.

Hoe zit dat met die aandelen?

Wat is er gebeurd? In november 2017 legden Van Gaanderen en Güren (op papier werknemer) bij de notaris vast dat Güren voor 50 procent aandeelhouder was van De Wereldbazar Holding BV. Op dat moment had het duo privé al problemen. Op 1 augustus 2019 is met het zakelijke e-mailadres van Güren goedkeuring verleend aan notariskantoor Trip om de aandelenovername uit 2017 terug te draaien. Echter, sinds 2 juli was de toegang tot zijn account voor Güren geblokkeerd. Hij was op dat moment ziek gemeld, maar volgens Van Gaanderen stuurde hij ‘ongefundeerde verwijten’ jegens haar aan investeerders, vandaar de blokkade.

Güren zegt dat Van Gaanderen met zíjn mailadres het terugdraaien van de aandelenaankoop heeft geregeld. Het kantoor Trip liet op basis van de e-mail van 1 augustus 2019 een akte passeren waarin staat dat Van Gaanderen enig aandeelhouder is. Een kopie van de e-mails tussen de kandidaat-notaris en het adres van Güren is in bezit van .

Van Gaanderen ontkent met klem dat ze identiteitsfraude heeft gepleegd. ,,Ik heb de heer Güren daags na het blokkeren van zijn account al in een één-op-één gesprek weer toegang gegeven door hem een nieuw wachtwoord te geven.’’ Güren zegt dat dat niet klopt. Volgens hem heeft intern onderzoek van Trip bovendien aangetoond dat de e-mail vanuit Nederland is verstuurd en níet vanuit Montenegro, op dat moment zijn verblijfadres.

Opmerkelijk is dat Güren een maand na de aankoop in 2017 zelf nog van de aandelen af wilde, vanwege te betalen overdrachtsbelasting, zo blijkt uit een brief van Trip in bezit van . Uiteindelijk bleven de aandelen echter zijn eigendom.

Raad van State spreekt zich binnenkort uit

Güren en Van Gaanderen hebben voor miljoenen euro’s geleend bij investeerders om De Wereldbazar en Spa World Hotel te ontwikkelen.

Güren hoopt die schulden af te kopen met geld van nieuwe investeerders en wil het plan in Duitsland realiseren. Van Gaanderen wil De Wereldbazar, het plan voor een overdekte ‘markt’ met Oosterse producten, in Winschoten bouwen. de Raad van State spreekt zich binnenkort uit over een laatste bezwaar.

Spa World moet een zorg- en kuuroord worden in Bad Nieuweschans. Daarvoor staat het licht al op groen, de bouw is nog niet begonnen.

Güren en Van Gaanderen hadden meer dan tien jaar geleden het doel de werkgelegenheid in Oost-Groningen te helpen met de twee innovatieve projecten. In Bad Nieuweschans verzette onder meer Fontana zich tegen de plannen, in Winschoten liggen winkeliers dwars. In eerdere jaren zorgden ambtelijke fouten eveneens voor vertraging. De gemeenteraad van Oldambt is altijd voorstander geweest van het project.