Klots - Zetelroof (column David Stolk)

Ooit werd Delfzijl weleens gekscherend 'Sicilië aan de Eems' genoemd. Dat had toentertijd alles te maken met de ene bestuurlijke crisis na de andere. Burgemeesters en wethouders stapten op en de gemeenteraad was lamgeslagen.

Het is natuurlijk nog niet zover, maar het lijkt steeds meer overgewaaid en aangespoeld aan de boorden van de Rensel. Het riviertje dat nauwelijks meer bestaat en dat meanderde door het stadje Winschoten.

Deze week werd bekend dat het PvdA gemeenteraadslid Kluiter zich terugtrok uit de fractie en op het pluche bleef zitten om een zogenoemde eenmansfractie te vormen. Hij vond dat hij dat wel had verdiend met de welgetelde 51 stemmen die hij kreeg bij de afgelopen verkiezingen. Kluiter had het over meningsverschillen in de fractie nadat bekend werd dat de coalitie ging samenwerken met Gemeentebelangen na het terugtrekken van de SP uit de
coalitie.

Kluiter had het zelf ‘over een grens waar onderdoor is gegaan’. Die uitdrukking kende ik nog niet. Hij kan er zelf aan onder door gegaan zijn of er is een grens overschreden. Een naam heeft hij volgens eigen zeggen nog niet, daarover is hij, als eenmansfractie, aan het brainstormen. Een van de definities van brainstormen is om dit proces groepsgewijs te doen.

De ‘zetelroof’ die zo genoemd wordt door de overgebleven fractieleden van de PvdA heeft nogal wat gevolgen. De nieuwbakken coalitie met de pragmatisten van Gemeentebelangen heeft derhalve geen meerderheid in de raad en lijkt op voorhand al vleugellam. Terwijl er zoveel plannen zijn. Deze week kwam naar buiten dat de gezamenlijke gemeentes 20 miljoen aan het Rijk gaan vragen om de werkgelegenheid in onze regio te bevorderen. Zelf betalen ze nog eens 10 miljoen uit eigen zak.

Dan vraag ik mij direct af, welke zak. Die van Sinterklaas is al even vertrokken met de appeltjes van oranje. De schatbewaarder Kees Swagerman is niet voor niets vertrokken uit het college omdat hij het niet eens was met de
voorgenomen bezuinigingen. Er moet gesneden worden in steeds meer sociale voorzieningen als sport en cultuur. Terwijl megalomane projecten als ‘de Poort van Winschoten’ doorgang moeten vinden.

Dan vraag ik mij toch in het bijzonder af, wanneer staat er eens iemand op die boven de partijen gaat staat? Die structuur en overleg behoudt zonder dat het een zootje wordt en de burgers goede moed geeft? Wie spreekt de historische woorden uit: ‘Gaat u maar rustig slapen…’? Zo iemand zou een burgemeester moeten zijn.

In het nieuws verschijnt vooral de welwillende locoburgemeester. Of zou onze nieuwe burgemeester ook van haar zetel zijn beroofd? Dat wij dat met ons allen niet doorhebben? Eigenlijk lijkt het mij ook geen avontuur. Het ‘Sicilië aan de Rensel’. Wegen die niet worden onderhouden, gebouwen die verpauperen of niet worden afgemaakt, rotondes die niet functioneren en frisse ondernemers die worden dwarsgelegen. Aan dat soort scenario’s moet je toch niet denken.

Of wacht… in Sicilië schijnt in ieder geval de zon en bieden ze huizen voor 1 euro aan...