Scholtens bakt bijna beste kerststol van Nederland - update

Scholtens, De Echte Bakker in Winschoten is tweede geworden in de landelijke kerststollencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Bakker Sanderjan Janssens doet altijd mee met de competities en zat twee jaar geleden ook in de finale met zijn kerststol. Dit jaar wordt zijn inzet voor het eerst bekroond met een podiumplaats.

Gommans uit Sevenum is eerste geworden en J. G. de Witt uit Noordwijk behaalde het brons. Wim Scholtens geeft meteen alle lof aan bakker Sanderjan voor zijn plek twee. “Hij werkt al 20 jaar bij ons en is hier begonnen als
leerling. Hij is altijd zo serieus bezig met zijn vak en Hinnie en ik vinden het geweldig om te zien hoe
zijn inzet nu beloond wordt. Dit heeft hij echt verdiend.”

Volgens jurylid Kris Huijsman is de gemaakte stol van Sanderjan een echte topper. “De kleur is prachtig en de smaak en eeteigenschappen perfect. Een geweldige stol.” Uiterard is ook de bakker zelf zeer tevreden met het resultaat.. “Ik heb heel veel geoefend en adviezen ingewonnen. Dit voelt als winnen voor mij”, laat Sanderjan weten.

Keuring
De beoordeling was dit jaar in handen van Nico Bloem, baktechnisch adviseur bij GildePartner Dossche Mills-Meneba en Kris Huijsman, baktechnisch adviseur bij GildePartner Koopmans Meel. In de finaleronde sloot Peter Bienefelt, Meester Boulanger, World Master Baker en lid van het Boulangerieteam zich aan bij deze vakjury. In de voorronde zijn 161 stollen gekeurd en beoordeeld op onderdelen als smaak, model en afwerking. Bij de 20 finalisten is anoniem en onaangekondigd een kerststol in de winkel gekocht.

Nico Bloem: “Wij zijn onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. We zien dat aspecten waar we al jaren aandacht voor vragen, zoals de korstkleur, nu steeds beter worden. En die kwaliteitsverbetering willen we met z’n allen graag bereiken.”