Politie krijgt nieuwe tips over moord op 33-jarige psycholoog Els Slurink uit Groningen

De politie heeft veertien tips binnen gekregen over de moord op Els Slurink uit Groningen. De gouden tip zit er niet tussen, zegt Rein Ramaker, chef coldcase van de politie.

,,We trekken alle tips na en met een aantal tipgevers hebben we gesproken. Sommigen verwijzen naar bepaalde personen die voor ons interessant kunnen zijn”, zegt Ramaker.

Over de inhoud van de tips wil hij weinig kwijt. ,,Maar ze leveren ons tot nu toe geen nieuwe inzichten op. Alles wat voorbijkwam, is ons bekend.”

Zaterdag laatste deel Els Slurink

Dagblad van het Noorden besteedt in een zesdelige serie uitgebreid aandacht aan de moordzaak. Zaterdag verschijnt het (voorlopig) laatste deel: Dossier Els Slurink, waarbij het politie-onderzoek aan de orde komt.

De 33-jarige psychologe werd in de nacht van 20 op 21 maart 1997 in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen om het leven gebracht met één steek in het hart. Er is nooit een verdachte aangehouden.

Studenten

De politie trok de afgelopen maanden nog een keer alles uit de kast om de moord op Els Slurink op te lossen. Ze liet zeven studenten van verschillende opleidingen het dossier van de cold case met een frisse blik uitpluizen, in de hoop tot nieuwe inzichten te komen.

Een half jaar lang hebben de studenten de 32 ordners in de zaak-Slurink doorgespit en gesprekken gevoerd met (oud)politiemensen en deskundigen. Deze maand presenteren de studenten hun onderzoek. Ramaker: ,,Ik hoop dat we nieuwe aanknopingspunten vinden.”

Daarnaast stuurde de politie het DNA-spoor onder de nagel van Els Slurink naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om het nog een keer met de nieuwste technieken te onderzoeken. Het spoor bevat DNA van Els en van een tot nu toe onbekende man. ,,We hebben nog geen uitslag van het NFI”, zegt Ramaker.

Drie sporen

Het DNA-mengsel is een van de drie sporen die de politie in deze zaak heeft gevonden. Verder zijn een vingerafdruk op een glas in de keuken van Els aangetroffen en drie voetafdrukken van legerkistjes in haar tuin. De politie heeft deze sporen niet kunnen herleiden naar een verdachte.

De zaak-Els Slurink krijgt ook aandacht op de coldcasekalender 2020. Die verschijnt volgende week. Op deze kalender staat elke week een onopgeloste moordzaak of vermissing beschreven.

De coldcasekalender wordt onder meer verspreid in gevangenissen in de hoop dat gevangenen onderling iets loslaten over oude moordzaken. In Amerika is daardoor een aantal zaken opgelost.

Lees alle delen van de zaak-Els Slurink hier.