Grasnapolsky in Scheemda recyclet oud promotiemateriaal (en roept collega's op hun oude materiaal in te leveren op ESNS)

Als alles meezit, kunnen bezoekers van de eerstvolgende editie van het festival Grasnapolsky in Scheemda op kartonnen stoelen en banken plaatsnemen. De organisatie roept festivals, poppodia en andere muziekorganisaties op hiervoor hun oude promotiemateriaal in te leveren. Te beginnen tijdens Euronsonic Noorderslag; in papiercontainers op het Mercado-terrein in de Groninger binnenstad.

Prototype van een kartonnen stoel gemaakt door Solidus Solutions.

Festivals, poppodia en andere organisaties binnen de muziekindustrie produceren veel drukwerk, stelt de organisatie van Grasnapolsky. Om het publiek, maar ook andere festivals en podia, bewust te maken van de grote hoeveelheid posters, flyers en programmaboekjes die vaak overblijft na een festival, heeft ze in samenwerking met kartonfabrikant Solidus Solutions het project ‘De Toekomst van oud festivalpapier’ opgezet.

Het project wordt tijdens ESNS afgetrapt. ,,Omdat vrijwel alle organisaties uit de muziekindustrie afreizen naar Groningen en dit geen extra transport-uitstoot oplevert”, zegt directeur Mariska Berrevoets van Grasnapolsky.

De plannen voor ‘De Toekomst van oud festivalpapier’ ontstonden nadat het Grasnapolsky-team was rondgeleid in een van de fabrieken van Solidus Solutions en daar zag hoe oud huis-tuin-en-keukenpapier wordt verwerkt tot nieuwe verpakkingen of gebruiksvoorwerpen.

,,Ook wij hebben een stapel oude posters op kantoor liggen waar we niets meer mee doen”, zegt Berrevoets. ,,Het voelt extra goed dat onze eigen posters weer op ons festival terugkomen, alleen dan nu als bank of stoel. Tegelijkertijd geven we hiermee het signaal af dat we ons eigen papierverbruik onder de loep moeten nemen.”

ESNS, WOO HAH!, Popronde, Friendly Fire en Volle Zalen (verspreider van promotiematerialen in Noord-Nederland) hebben hun medewerking al toegezegd.

Festival Grasnapolsky vindt op 6, 7 en 8 maart plaats in voormalig strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda.