Er klinken nieuwe melodieën op het carillon in d’Olle Witte

Sinds enkele dagen kunnen bezoeker van het Winschoter centrum weer genieten van nieuwe melodieën op het carillon in d’Olle Witte.

Op het hele uur klinkt Psalm 72

Psalmen maken al zo'n 4000 jaar onderdeel uit van de Joodse traditie en met de komst van het christendom werden ze ook in óns land traditie. Tijdens de reformatie (16e eeuw) zetten dichters en componisten in Genève deze eeuwenoude teksten op muziek, waaruit het zogenaamde Geneefs psalter ontstond. Hoewel talloze keren vertaald zijn de bronteksten en de melodieën nog steeds dezelfde. Het carillon is nauw verweven met de melodieën uit het Geneefs psalter. De beiaardier werd vroeger namelijk geacht psalmen te spelen. Daarnaast speelde hij aangename 'vooijsen' die door het stadsbestuur eerst goedgekeurd moesten worden. Nog steeds staan op veel plekken in Nederland de psalmmelodieën op de speeltrommel.

Ode an die Freude van Ludwig van Beethoven

Om kwart over klinkt een fragment uit symfonie no. 9 'Ode an die Freude' van Ludwig van Beethoven, die dit jaar precies 250 jaar geleden geboren werd.

Serenade van Jonny Heykens

Op het halve uur speelt het carillon de Serenade van Jonny Heykens. Heykens is in 1884 geboren in Groningen en schreef veel licht klassieke muziek. Hij was beroemd en trad op in heel Europa. De melodie werd ook gebruikt voor de draaimolen in het videospel Rollercoaster Tycoon (1999). De draaimolen in deze opname staat, na veel omzwervingen, nu in Garmerwolde. Hij is in goede conditie gebracht en speelt nog steeds.

Prelude Mischa Hillesum

Op de speeltrommel klinkt om kwart voor een fragment uit de eerste prelude van de talentvolle pianist/componist Mischa Hillesum, die 100 jaar geleden in Winschoten geboren werd. Hij werd slachtoffer van de holocaust en stierf in 1944 in Auschwitz, evenals de rest van zijn familie, waaronder zijn zus Etty, die bekend werd door haar dagboek. Een link naar de AVROTROS-documentaire over het korte leven en werk van Mischa Hillesum is te vinden op de website van het Cultuurhistorisch Centrum en de Facebookpagina Carillon Winschoten.