Op deze manier maak je je woning duurzamer

Aangeboden door: HomeDeal

Het verduurzamen van je woning is een win-win situatie, omdat het goed is voor het milieu en voor je portemonnee. Het eerste wat opkomt bij het verduurzamen van je huis, is het energieverbruik en alles wat dat beïnvloedt.

Verbeter de isolatie

Wanneer je je huis gaat verduurzamen, is het verstandig om te beginnen met het verbeteren van je isolatie. Het is natuurlijk zonde om je huis te verwarmen als alle warmte weer ontsnapt. Allereerst wil je weten welke delen van het huis al geïsoleerd zijn. Om daarachter te komen kijk je in de koopakte of het energielabel. Mocht er geen informatie over beschikbaar zijn, kijk dan naar het bouwjaar. Is dit voor 1992? Dan is er veel winst te behalen en is het een idee om een isolatiebedrijf in te schakelen. De punten die je vervolgens laat verbeteren zijn de isolatie van het dak, de muren, de vloer en het vervangen van de ramen voor HR++ glas. 

Verwarm je huis duurzaam

Zodra je ervoor gezorgd hebt dat de warmte van binnen niet naar buiten trekt, is het tijd om de warmte duurzaam te gaan creëren en hier zijn verschillende manieren voor. Je hebt namelijk warmtepompen en zonneboilers. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de grond of lucht en gebruikt dit om je woning te verwarmen. Een zonneboiler gebruik de warmte van de zon om water op te warmen, vervolgens gebruik je dit water in je woning. Door deze duurzame toepassingen, verlaag je met name gebruik van aardgas. 

Wek je eigen elektriciteit op

Naast het binnenhouden en verwarmen van de woning, is er natuurlijk je elektriciteitsgebruik. Veel huizen in Nederland maken nog gebruik van grijze stroom. Dit is stroom dat opgewekt wordt met behulp van fossiele brandstof. Door het plaatsen van zonnepanelen is het mogelijk om het gebruik van grijze stroom flink te verlagen. Met zonnepanelen wek je namelijk groene stroom op om te gebruiken in huis. Zonnepanelen plaats je op het dak en moeten zoveel mogelijk zon opvangen. Let er hierbij dus op dat er geen bomen of andere gebouwen in de weg staan. 

Laat een groendak plaatsen

Een groendak is een manier om duurzaam met je dak om te gaan. Er bestaan verschillende soorten groendaken, hierbij zit het verschil in de vegetatie. Voorbeelden hiervan zijn grassen, sedum (vetplanten) of kruiden. Een groendak werd eerst alleen als dakbedekking voor een plat dak gebruikt, maar tegenwoordig plaatsen gespecialiseerde dakdekkersbedrijven ze ook op schuine daken. Een groendak filtert fijnstof uit de lucht en werkt daarnaast verkoelend en verbetert de afvoer en isolatie van je dak.