Asielbus blijft voorlopig rijden tussen Ter Apel en Emmen

Het definitieve besluit over de pendelbus voor asielzoekers in Ter Apel wordt binnenkort genomen. Tot dan blijft de bus sowieso rijden.

Dat hebben bij de voorziening betrokken partijen (de rijksoverheid, de gemeente Westerwolde, Qbuzz, COA) gisteren afgesproken.

De pendelbus voor asielzoekers rijdt sinds de lente van vorig jaar met een subsidie van de overheid tussen het asielcentrum in Ter Apel en Emmen heen en weer. De speciale dienst werd ingesteld omdat asielzoekers, Veiligelanders vooral, op de reguliere lijn 73 overlast veroorzaakten.

Vervoersbedrijf Qbuzz

Op die lijn 73 is het nu rustig en vooral daarom willen de gemeente en ook het vervoersbedrijf Qbuzz (zijn chauffeurs rijden op lijn 73 en niet op de asielbus) dat de speciale voorziening blijft. De vraag is of ‘Den Haag’ dat ook wil.

Gisteren voerden de partijen overleg in Zwolle in de wetenschap dat de asielbus eigenlijk op 15 januari zou ophouden te rijden.

,,Maar we hebben bepaald dat het, ook omdat de feestdagen er tussen zaten, meer tijd vraagt om een finaal besluit te nemen’’, vertelt Henk Wolthof die het overleg bijwoonde en in Ter Apel als door het rijk aangestelde ketenmarinier tracht overlast van asielzoekers in te dammen. ,,Dat besluit laat niet lang op zich wachten en tot dan blijft de pendelbus rijden.’’

Wolthof zegt goede hoop te hebben dat het definitieve besluit ‘positief’ is, dat de asielbus blijft.