'Camerabewaking in centrum Winschoten'

Camerabewaking in het centrum van Winschoten komt weer op de agenda, als het aan vastgoedeigenaar Chris Kruizinga ligt.

Na drie inbraken in enkele weken tijd bij parfumerie Pour Vous in de Torenstraat vindt pandeigenaar Kruizinga het tijd voor maatregelen. ,,Camerabewaking is nodig. Ik heb er al met twee wethouders over gesproken.”

De inbreker heeft een typisch loopje en draagt een masker

Tienduizenden euro’s schade zijn met de drie inbraken gemoeid. De inbreker, hij staat op beeld maar draagt een masker, is in alle gevallen dezelfde, weten Kruizinga en ondernemer Harm Boezerooij, die het pand huurt. De dader, ‘met een typisch loopje’, heeft het voorzien op de duurdere parfums.

Boezerooij heeft al extra maatregelen genomen om inbrekers sneller te pakken. ,,Inbraken voorkomen doe je nooit.” Binnenkort wil hij achter de deuren van gelaagd glas zelfs hekwerk plaatsen. Hij is het met Kruizinga eens; ‘camerabewaking moet mogelijk zijn’.

Strikte voorschriften voor camerabewaking

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt begrijpt de frustratie van pandeigenaar en winkelier. ,,Ik ga graag het gesprek met ze aan. Dan wil ik ook een kosten-batenanalyse.” Camerabewaking is overigens niet zomaar in te voeren. Het kan via het openbaar ministerie (OM), als opsporingsmethode, of een gemeente geeft toestemming. Maar daar zijn strikte voorschriften aan verbonden. Boezerooij heeft niet zoveel met de privacyvoorschriften. ,,Mensen moeten gewoon niet aan andermans spullen komen.”