De zachtmoedige arts die dol was op de winter

Hans Wachters die vele jaren huisarts was in Ter Apel en zoveel meer deed in en voor dat dorp, is niet meer. Hij is kort voor zijn 71ste verjaardag overleden.

Wachters was een echte Ter Apeler en zoon van een huisarts. Vader Jan genas jaren mensen in het grensdorp en was ook op andere terreinen actief. Zo nam hij het initiatief voor het scholierenvoetbaltoernooi dat nog altijd bestaat en het Dokter Jan Wachters Toernooi heet.

Zoon Hans voelde zich ook geroepen om mensen beter te maken en nam in 1979 de praktijk van zijn vader over. Vele jaren waakte hij over de gezondheid van zijn dorpsgenoten, op zijn eigen, zachtmoedige manier.

Op andere manieren trachtte hij het leven in Ter Apel ook beter en vrolijker te maken. Hij was namelijk nauw betrokken bij de Kloosterwiekers, de carnavalsvereniging.

Fruitbakjes

Hij hield intens veel van die maanden in de winter wanneer het carnaval werd gevierd. Als de Kloosterwiekers fruitbakjes onder ouderen en zieken verdeelden, was hij erbij. Op de dag van de optocht stond hij op een praalwagen. Toen de vereniging 44 jaar bestond, schreef hij mede het jubileumboek.

Wachters zat ook jaren in een andere raad, de gemeenteraad van Vlagtwedde. Namens het CDA voerde hij daar regelmatig het woord, altijd vriendelijk, nooit zijn stem verheffend. Wim Eilert, de huidige Prins Carnaval in Ter Apel, zat ook in die raad. ,,Hij was een heel vriendelijke, sociale man, in de politiek en binnen de carnavalsvereniging. Ik bewaar heel mooie en warme herinneringen aan hem.’’

De Kloosterwiekers vieren deze winters hun 55ste verjaardag en Hans Wachters had dat jubileum dolgraag van a tot z mee willen maken. Zijn gezondheid, waarmee hij al geruime tijd sukkelde, liet hem echter in de steek.