Inwoner Oude Pekela over 600 kilo illegaal vuurwerk in zijn huis: 'autorijden is ook gevaarlijk'

Een 36-jarige inwoner van Oude Pekela had meer dan 600 kilo illegale lawinepijlen en mortierbommen in zijn huis liggen. Hij hoorde woensdag bij het gerechtshof in Arnhem twaalf maanden cel tegen zich eisen.

De politie telde bij de vondst in oktober 2017 niet minder dan 216 zogenoemde shells of mortierbommen en 408 lawinepijlen. Loeizwaar vuurwerk, dat overal en nergens in huis lag, zo vatte de voorzitter van het gerechtshof in Arnhem het samen.

Ook vond de politie hennep in de woning. Daarnaast had de Pekelder in een auto in Groningen een illegale partij cobra’s, zwaar knalvuurwerk. Hij zou het vuurwerk onder meer geleverd hebben aan een 14-jarige jongen.

Verdachte vindt de straf te hoog

De rechtbank in Zwolle veroordeelde de man in 2018 tot twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen dat vonnis ging de 36-jarige in hoger beroep. Hij geeft toe dat hij het illegale vuurwerk in bezit had, maar vindt de straf te hoog.

Dat de zaak nu net aan het begin van het jaar wordt besproken, is niet bepaald in zijn voordeel. ,,We hebben net weer het hele ‘feest’ voorbij zien komen”, wees de voorzitter van het hof op de afgelopen jaarwisseling. ,,Ogen eruit, vingers eraf. De maatschappij roept dat het nu klaar moet zijn.”

‘Autorijden is ook gevaarlijk’

Het leek de Pekelder niet te raken. ,,Autorijden is ook gevaarlijk”, antwoordde hij. ,,En het afsteken van gewoon vuurwerk ook.”

De verdachte verklaarde dat hij het vuurwerk in opdracht van iemand anders thuis had opgeslagen. ,,Het zou worden opgehaald”, zei hij. De man zou daarvoor een vergoeding krijgen.

Inmiddels houdt hij zich niet meer bezig met vuurwerk, zo liet hij het hof weten. ,,Het boeit me niet meer. Ik ben er wel van geschrokken en ben er een beetje klaar mee.”

‘Dit kan niet worden getolereerd’

Ook de openbaar aanklager was er klaar mee: “Ik heb niet de indruk dat u doorheeft hoe levensgevaarlijk het is”, hield hij de verdachte voor. “Dit kan niet worden getolereerd en moeten we gewoon afstraffen.”

De raadsman van de Pekelder noemde de eis ‘buitenproportioneel’ en pleitte voor een gedeeltelijk voorwaardelijke straf en een werkstraf. Ook gaf hij het hof in overweging de 36-jarige alsnog door de reclassering te laten onderzoeken.

De raadsman vindt dat het hof rekening moet houden met de persoonlijkheid van de verdachte.

De uitspraak in de zaak is op 29 januari.