Het leven van de grensbewoners, toen en nu

Dirkje Mulder beschrijft in haar boek 'De Grens Getrokken' het leven van Noord-Nederlandse en Noordwest-Duitse grensbewoners. Lange tijd was deze grens voor de lokale bevolking helemaal niet zo duidelijk afgebakend; de ‘grens’ tussen religies was veel sterker aanwezig in het dagelijks leven dan de staatsgrens.

Onder invloed van de wereldoorlogen en de daaruit voortvloeiende spanningen tussen Nederland en Duitsland veranderde echter, volgens de auteur, het leven in dit gebied.

De Grens Getrokken laat een  beeld zien van onze grensgebieden in de aanloop naar, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De verstandhouding die bijna vanzelfsprekend was vóór 1940-1945 is nooit meer helemaal hetzelfde geworden. Hoe ging men na de oorlog om met Duitsers die vaak al meer dan 50 jaar in de Nederlandse grensstreek woonden? Waren de grensbewoners voorstander van de annexatie van grote Duitse grondgebieden? En wilden de Nederlandse grensbewoners het contact met de Duitse buren wel herstellen?

Dit boek formuleert een antwoord op onder andere deze vragen door de gebeurtenissen in de relatief recente geschiedenis van deze regio en de houding van de bewoners in dit gebied op een rij te zetten en te duiden. Dit alles wordt in de context van de tijdsperioden geplaatst en ondersteund door historische beeld.

Over de auteur

Dirkje Mulder-Boers (Groningen, 1950) studeerde Cultuurwetenschappen aan de open Universiteit en studeerde af op de jonge monumentenzorg in de gemeente Emmen. Zij doet veel onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en publiceert over de betekenis van deze oorlog voor de (Joodse) Drentse en Duitse grensbewoners. Met haar proefschrift De Grens Getrokken promoveert zij vandaag, 16 oktober, bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De Grens Getrokken – Noord Nederlandse grensbewoners tussen 1914 – 1964, ISBN  9789023257127, Uitgeverij Koninklijke van Gorcum, 352 pagina's, Prijs 34,95 euro.