De kinderopvang van Jacob en Gisela Veld moet zo 'groen' mogelijk worden

‘Groene energie’ is het toverwoord waar zowel particulieren als bedrijven mee te maken hebben of krijgen. Jacob Veld van Kinderopvang Gisela uit Drieborg is er eigenlijk al heel lang mee bezig, zelfs toen hij bij een grote onderneming in loondienst was. Doel is dat de kindervang op termijn energieneutraal wordt.

Nu Jacob al een groot aantal jaren, samen met zijn vrouw Gisela de kinderopvang runt, beginnen zijn oorspronkelijk plannen om te verduurzamen steeds grote vormen aan te nemen. Ze zijn nog niet helemaal van het gas af, maar het begint toch al ruim boven de 70 procent te komen en Jacob is daar best een beetje trots op. “Wij hebben op dit moment 35 zonnepanelen op de garage liggen en daar kunnen we al veel energie mee generen. Middels een warmtepomp die buiten aan de muur is gemonteerd, kunnen we een grote waterboiler van stroom voorzien en drie aircosystemen, die ’s winters voor warmte zorgen en ’s zomers voor frisse lucht. En deze energie komt helemaal van de zonnepanelen.”

Energienota

Het is niet zo dat de energiekosten nu lager worden, wel dat de energienota beduidend naar beneden is gegaan. De investeringen die worden gedaan om dit allemaal te realiseren lopen ook in de tienduizenden euro’s. En dit moet in de loop der jaren allemaal terugverdiend worden. "Maar je blijft aan het investeren om het up-to-date te houden." Jacob en Gisela vinden het belangrijk dat hun inmiddels toch wel grote kinderopvang zo ‘groen’ mogelijk wordt.

“Op dit moment kunnen wij op jaarbasis 7.500 kilowatt energie middels de zonnepanelen opwekken en deze energie kunnen wij direct gebruiken. Een gemiddeld gezin verbruikt tussen 2.500 en 3.000 kilowatt per jaar, maar wij gebruiken veel meer ruimtes en gebruiken deze per dag ook voor veel meer uren", legt Jacob uit.

Op advies van een goede bekende installateur, hebben de twee voor warmtepompen gekozen. "Het rendement is vele malen groter dan van verwarmingspanelen. Als er 1 kilowatt wordt verbruikt, krijgen wij er aan productieve warmte 3,6 kilowatt voor terug. En dit heeft ons doen besluiten om op aircosystemen over te gaan.” 

Voor Jacob en Gisela is de tijd nu aangebroken dat de acht jaar geleden geplaatste panelen zijn terugverdiend.

Blijven investeren

"Je moet blijven investeren om het rendement zo hoog mogelijk te krijgen." Daarom zijn Jacob en Gisela van plan om nog eens zestien panelen op de achterzijde van hun woonhuis te plaatsen. En dit gaat gepaard met de aanschaf van een nieuwe warmtepomp en nieuwe airco’s, want één pomp kan zo’n drie à vier aircosystemen aan. Als dit allemaal is gerealiseerd dan is de kinderopvang bijna helemaal energieneutraal.