'Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn'

Er wordt dinsdag 21 januari van 17.15 tot 19.00 uur een Witte Voetjes-actie gehouden in de gemeente Pekela. Het doel is om bewoners van wijken met een verhoogd inbraakrisico bewust te maken van het risico op insluiping als ramen en deuren niet goed zijn afgesloten.

De Politie Ommelanden-Midden, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), woningcorporatie Acantus, Stichting De Badde, Huurdersorganisatie HIP, beheerders van WhatsApp groepen in Oude Pekela, het College van Burgemeester en Wethouders, raadsleden en diverse medewerkers van de gemeente Pekela doen aan de actie mee.

Schoenafdruk

Tijdens een Witte voetjes-actie gaan deelnemers in groepen de wijken in en laten papieren flyers in de vorm van een schoenafdruk achter bij woningen en in bergingen waar zij openstaande of niet afgesloten ramen of deuren aantreffen. Op de flyer staat de waarschuwing: 'Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn'.

Een variant hierop zijn lampjesacties waarbij de deelnemers een waarschuwing geven in de vorm van een kartonnen gloeilamp, omdat de woning te donker is. Daarmee geeft de bewoner aan niet thuis te zijn en zo het risico loopt om slachtoffer te worden van een woninginbraak.

Woninginbraken

Het afgelopen jaar zijn er in de gemeente Pekela een aantal woninginbraken gepleegd. Een woninginbraak heeft grote impact op degene die het overkomt en ook op het veiligheidsgevoel in de buurt. De gemeente en politie Ommelanden-Midden vinden het dan ook van groot belang om uiteindelijk meer in braken te kunnen voorkomen.