Nieuw leven voor oude wijnfabriek, zorgappartementen in Phaff fabriek Winschoten

De voormalige Phaff fabriek aan de haven in Winschoten krijgt een nieuwe bestemming. Het Rijksmonument wordt omgebouwd tot een complex met zorgappartementen en hotelkamers. ,,Het is nu nog de achtertuin van Winschoten, maar het moet de Poort van Winschoten worden”, menen initiatiefnemers Leo Janson en Wilbert van der Splinter.

Vervallen rijksmonument nieuw leven in geblazen

De Phaff fabriek, waar ooit een wijnhandel en distilleerderij was gevestigd, staat al decennialang leeg. Een troosteloos gebouw, dicht tegen het Winschoter centrum aangeplakt. Er vindt geen activiteit plaats. Voor muizen een El Dorado. Maar die tijd is binnenkort voorbij. Ondernemers Leo Janson (61) en Wilbert van der Splinter (51) gaan het Rijksmonument, ook bestempeld als cultureel erfgoed, nieuw leven in blazen. Al vijf jaar werken ze naast het verpauperd pand, als eigenaren en uitbaters van de Tramwerkplaats en de HarbourJazzClub, een cultuurpodium annex horecagelegenheid/restaurant.

,,We waren direct verliefd op de Phaff fabriek. Het is een enorm spannend gebouw. Er lagen al veel tekeningen van architecten en daarmee gaan we nu aan de slag”, zegt Janson. Sinds vorig jaar zijn de beide kompanen eigenaar van het vastgoed met zijn kenmerkende tientallen meters hoge schoorsteen. Ze willen het compleet in oude luister herstellen. Een projectleider is aangesteld en de eerste stappen zijn genomen.

Industriële uitstraling

Voor de buitenkant geldt dat ze zich aan de voorschriften van Rijksmonumentendienst moeten houden. Alles blijft zoals het is. Natuurlijk worden de muren opgeknapt. Het binnenste van het complex wordt stijlvol en met industriële uitstraling verbouwd. Er komt een dakterras en brasserie. Vier miljoen euro wordt geïnvesteerd in het complex. Met het ministerie van Volksgezondheid zijn de twee ondernemers in gesprek voor een lening. Het ministerie heeft ongeveer 800 miljoen euro op de plank liggen om leningen af te sluiten met partijen die iets in de zorg willen doen. Want, Nederland moet voorbereid zijn op de toekomst. Binnen tien jaar, zo is de schatting van het ministerie, komt er een groep van circa 800.000 Nederlanders die ouder is dan 65 jaar en aangewezen op zorg. Omdat de traditionele bejaardentehuizen historie zijn, wordt er in het land gewerkt aan alternatieve huisvesting. De Phafff fabriek is zo’n locatie die geschikt is voor zorg, weten Janson en Van der Splinter.

Een avontuur is het zeker, zeggen beiden. ,,Maar dat is het mooie van het leven”, meent Van der Splinter. ,,Niets is voor de eeuwigheid. De tijd tussen geboorte en dood moet je zo mooi mogelijk invullen. Dat proberen we met zoveel mogelijk passie te doen.” Beide ondernemers streken tientallen jaren geleden neer vanuit de Randstad in Oost-Groningen. Janson was in de vastgoed sector actief, Van der Splinter in het onderwijs.

Onze gasten geven we een gemeende knuffel

De laatste decennia zijn ze actief in de horeca en op cultuurgebied. ,,We zijn sociaal maatschappelijk bezig. We werken bijvoorbeeld samen met Noorderpoort en Cosis (het vroegere Novo). We geven voormalige vluchtelingen een nieuwe kans. We zijn absoluut geen bier verkopers pur-sang”, zegt Janson. ,,We werken vanuit het hart en niet direct met een verdienmodel. Als we onze gasten een knuffel geven is dat ook gemeend.”

Vijf jaar exploiteren ze inmiddels de Tramwerkplaats en de HarbourJazzClub. Daarnaast beheren ze het aanpalende pand, Halte Democratie, waar de politieke vergaderingen van de gemeente Oldambt plaatsvinden. ,,We zijn hier op nul begonnen en schrijven na vier jaar zwarte cijfers.” De HarbourJazzClub heeft in die vijf jaar een trouw bezoekerspubliek opgebouwd. Met name de groep veertig plussers is sterk vertegenwoordigd. En bepaalde verenigingen en clubs hebben de HarbourJazzClub als thuishonk in hun hart gesloten.

Samenwerking zoeken met zorginstelling

Nu richten ze zich ook op ‘de nieuwe senior’. Echtparen die nog van het leven genieten. Nog niet zijn aangewezen op verpleeghuizen, maar wel zorg nodig hebben. Zeventien appartementen, met bescheiden afmeting, worden er gebouwd in de voormalige Phaff fabriek. Om in aanmerking te komen voor een appartement moet tenminste een van de twee een medische verklaring hebben. ,,We zijn op zoek naar een zorginstelling die met ons wil samenwerken en dagelijks professionele zorg kan verlenen”, zegt Van der Splinter. Naast de appartementen komen er ook zeven hotelkamers. ,,We willen hier meer reuring. Vijf jaar geleden werd aangegeven dat de haven weer zou swingen. Het zou worden omgetoverd tot historische haven. Maar zie nu; drie historische schepen liggen er slechts. Daar kun je over treuren, maar toen hebben we tegen elkaar gezegd: dan pakken wij de handschoen op en zorgen we zelf voor reuring. Ja, ja ondernemen blijft avonturieren, maar we maken van deze fabriek weer een inspirerende omgeving.”

Historie Phaff

Aan de Brugstraat, bij de haven in Winschoten was Wijnhandel en Distilleerderij Phaff BV gevestigd. Vanuit de fabriek vonden duizenden liters vruchtenwijn en likeuren hun weg naar de cliëntele. De geschiedenis van, wat in Winschoten ‘de zuite’ Phaff is gaan heten gaat terug naar 1851. Toen kreeg Jacob Hinderks Phaff van de gedeputeerde staten van Groningen vergunning ‘tot de oprigting ener likeurstokerij’. De zaken gingen zo goed dat in 1890 een nieuwe rozijn-wijnazijnfabriek aan de Brugstraat werd gebouwd. In 1972 werd de naam gewijzigd in Wijnhandel en Distilleerderij Phaff BV. De vruchtenwijn afdeling werd in 1979 overgenomen door Skol Brouwerijen. Sindsdien staat de fabriek leeg. De pijp is jaren geleden gerestaureerd.