Kuurdorp verlost van lawaaibrug

De ‘lawaaibrug’ in de A7 bij Bad Nieuweschans wordt door Rijkswaterstaat zodanig gerepareerd dat geluidsoverlast niet of nauwelijks meer aan de orde is.

Daarmee komt een einde aan een discussie die zeker een decennium heeft geduurd. Vanuit het grensdorp, de gemeente Oldambt, provincie Groningen, directie van het Bronnenbad in het kuurdorp en zelfs Duitse bestuurders, is aangedrongen om de geluidsoverlast aan te pakken. De roep om iets aan de brug te doen was zelfs zo luid dat Melanie Schultz van Haegen, toenmalig minister van Infrastructuur en Milieu per brief om ingrijpen werd gevraagd.

Stappen ondernemen

Rijkswaterstaat erkent dat het lang heeft geduurd voordat nu stappen worden ondernomen. ,,Het is de brug die voor de meeste lawaaioverlast zorgt”, weet woordvoerder Baudina Schaafsma van Rijkswaterstaat. ,,We gaan nu in april of mei aan de slag. Een aantal onderdelen wordt vervangen en we gaan herstelwerkzaamheden uitvoeren.”

Ook wordt er een nieuwe slijtlaag aangelegd zodat het asfalt van de A7 naadloos aansluit op de brug. Daarmee moet het irritante ‘geklapper’ dat met name wordt veroorzaakt als vrachtverkeer de brug passeert tot het verleden behoren. ,,We kunnen niet uitsluiten dat er nog geluid doordringt, maar met de nu geplande aanpassingen hopen we de brug stil te krijgen.”

Het is de bedoeling dat het verkeer op de drukke A7 zo weinig mogelijk hinder ondervindt van de werkzaamheden. ,,Maar we ontkomen natuurlijk niet helemaal dat er overlast is.” Voor wethouder Bard Boon (PvhN) is het geen optie om het verkeer door Bad Nieuweschans om te leiden. ,,Dat was voor ons een harde voorwaarde.”

Dorpsbelangen wil geluidsscherm langs de A7

Boon gaat op verzoek van de inwoners van het grensdorp ook nog pleiten voor een geluidsonderzoek. Hij heeft honderden handtekeningen gekregen, overhandigd door Dorpsbelangen Bad Nieuweschans. Dorpsbelangen wil dat er een ongeveer 1,5 kilometer lange geluidscherm langs de A7 wordt aangelegd. ,,Mensen in het dorp liggen ‘s nachts wakker van het geluid”, stelt Harm Arend Meijer, secretaris van Dorpsbelangen. ,,Er moet een nieuw geluidsonderzoek worden uitgevoerd. De laatste dateert al weer van 2009. Toen zaten we al aan de grens. Met de toegenomen drukte sluit ik niet uit dat er nu te veel decibels worden geproduceerd.” Dorpsbelangen wil dat er in de geluidsscherm zonnepanelen worden geplaatst. Boon praat binnenkort met gedeputeerde Fleur Gräper over de wens van het dorp. ,,Daarna kunnen we naar Rijkswaterstaat.”