Terra MBO Winschoten speelt met nieuwe opleiding in op tekort aan hoveniers

Terra MBO Winschoten speelt met een nieuwe opleiding in op het tekort aan hoveniers. De school biedt vanaf het schooljaar 2020-2021 de opleiding Vakbekwaam hovenier aan.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna 4 op de 10 ondernemers in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche kampen met een tekort aan arbeidskrachten.

Reden voor Terra MBO Winschoten te starten met een opleiding waarin studenten alles leren over ontwerp, aanleg en onderhoud van groen.

,,Dit geeft leerlingen uit de omgeving kansen om een opleiding te volgen die werkgelegenheid biedt en waar stages voor beschikbaar zijn”, zegt afdelingsdirecteur Anka Noorda.

Bedrijven uit de regio

Bedrijven uit de regio geven mede vorm aan de opleiding. Noorda: ,,Zij geven bijvoorbeeld gastcollege of hebben een praktijkopdracht die studenten kunnen uitvoeren.”

Marten Aapkes van Aapkes Hoveniers uit Winschoten onderstreept de noodzaak van de opleiding. ,,Wij hebben vijf medewerkers. Daarmee zijn wij een middelgroot hoveniersbedrijf in onze regio”, zegt hij.

,,Voor een duurzaam personeelsbestand is het nodig dat er ook jongeren in onze sector gaan werken. Zo kunnen de oudere werknemers hun kennis en ervaring op de jongeren overbrengen en behouden we de kwaliteit in de sector.”

De opleiding Vakbekwaam hovenier is een driejarige niveau 3-opleiding.