Wordt Westerwolde de Wandelgemeente van het jaar?

Westerwolde staat in de finale van de verkiezing van de Wandelgemeente van het jaar 2020. In de zomer wordt bekend of ze die finale heeft gewonnen.

Voor die tijd kunnen mensen hun stem uitbrengen en maakt Tialda Hoogeveen, hoofdredacteur van het wandelmagazine Te Voet, een tocht door Westerwolde.

Het magazine organiseert de verkiezing dit jaar voor de elfde keer. ,,Gemeenten kunnen zich opgeven en moeten dan een hele lijst aan vragen invullen. Onder meer over het aantal wandelpaden en het onderhoud daarvan’’, aldus Hoogeveen.

Op basis van die informatie kiezen de redacteuren van het magazine drie finalisten uit. Dit jaar zijn dat naast Westerwolde Winterswijk en Berg en Dal.

Mooie opkikker

Wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) van Westerwolde is erg blij met de finaleplek. ,,We hebben ons opgegeven omdat we vinden dat we een prachtige wandelgemeente hebben. Het zou mooi zijn als we winnen, dat zou een mooie opkikker kunnen zijn voor de recreatie en het toerisme. We gaan dan ook ons best doen zoveel mogelijk mensen op ons laten stemmen.’’

Voordat de ‘stembus’ opengaat, komt Tialda Hoogeveen eerst op bezoek. ,,Redacteuren gaan door elke gemeente een wandeltocht van 12 tot 17 kilometer maken en schrijven daarover een artikel in het magazine. Op basis daarvan kunnen, vanaf april, mensen zes weken stemmen. Ik ben degene die binnenkort de wandeltocht door Westerwolde gaat maken.’’

Smokkelpaden

Welke route ze neemt, weet ze nog niet. Vermoedelijk gaat ze het riviertje de Ruiten Aa zien dat zich door Westerwolde kronkelt, misschien doorkruist ze de bossen bij Ter Apel en Sellingen, wandelt ze over oude smokkelpaden bij De Lethe of dwaalt ze over het grote heideveld in Ter Borg.

,,We hebben zo veel mooie plekjes’’, zegt Henk Opheikens, inwoner van Vlagtwedde en vrijwilliger van de Stichting Wandelen in Westerwolde. ,,De vrijwilligers van de stichting beheren 37 wandelroutes, houden in de gaten of ze er goed bij liggen en weten dat heel regelmatig mensen uit allerlei delen van het land hier komen wandelen en genieten. Dat weten we omdat ze berichten achterlaten op onze site. Ik hoop dat we winnen, dan gaan misschien nog veel meer mensen dit gebied ontdekken, dat zou heel mooi zijn.’’

Vorig jaar won Valkenburg in Limburg met haar heuvels de titel. Krijgen de Ruiten Aa, Ter Borg en al die andere wandelplekken zoveel stemmen dat Westerwolde de opvolger wordt? In juni van dit jaar weten we het.