Presentatie boek en cd over Derk Sibolt Hovinga op slotdag expositie over diens leven en werk in De Klinker

Het oorspronkelijke plan was om gedichten van de in 1990 overleden Oostwolder boer en dichter Derk Sibolt Hoving op muziek te zetten, met daarbij een begeleidende tekst over diens leven en werk. Uiteindelijk komt er een boek met daarbij een cd.

Volgens één van de initiatiefnemers Berny Jansema is de cd nagenoeg klaar. "Er komt een groot aantal liedjes op de cd te staan, waarvan er nog een paar moeten worden opgenomen. Dat gebeurt in Studio Spitsbergen in Zuidbroek." Het boek over Hovinga wordt geschreven door Marianne Kruijswijk, die op zaterdag 29 februari afzwaait als directeur van het Cultuurhistorisch Centrum (CHC) Oldambt. Die dag, tussen 15.00 en 17.00 uur, wordt het boek met de bijbehorende cd gepresenteerd. "Dan eindigt ook de expositie over Hovinga", zegt Jansema.

De in Heiligerlee woonachtige Jansema kwam twaalf, dertien jaar geleden in contact met het werk van Hovinga. "Gronings spreken kan ik wel, maar feilloos Gronings schrijven ging me beduidend minder af. Ik besloot daarom om me op te geven voor een schrijfcurcus. Daar kwam ik liedjesschrijver en muzikant Hero Wouters tegen, de man van stadsdichter Bianca Holst. Samen met hem deed ik enkele workshops, waarin ook gedichten van Hovinga werden behandeld.

Mien Aner Laand

Hero en Berny werkten later samen in producties als 'Mien Aner Laand', een muziekvoorstelling gebaseerd op het leven en werk van Hovinga. In de vorm van een concert, beeldprojectie en een fotopresentatie komen de gedichten van Hovinga in dit stuk tot leven. Ook kwam 'Miemern in twijduustern', met liedjes uit het Grunniger Zangbouk, gezongen door de Winschoter tenor Eppo Bodde (die ook meewerkt aan de nieuwe cd) met pianobegeleiding door Mineke Potgieser, uit. Gedichten van Hovinga werden voor dit project door Jansema en Wouters op muziek gezet

Ook werd voor een ander project, 'Boer zegt...', meerstemmige koorarragementen gemaakt van de gedichten van Hovinga, die werden gezongen door het koor Advendo uit Finsterwolde.

Nieuw werk

"De cd, die samen met het boek van Kruiswijk op de markt komt, bevat een groot aantal liedjes uit die periodes, met ook nieuw werk, gedichten die nog niet eerder omgevormd zijn tot liedjes. Troubadour Klaas Spekken en Betsie Beishuizen nemen onder andere een aantal zangpartijen voor hun rekening."

Voor de muziek zijn Hero Wouters (synthesizer), Berny Jansema (gitaar en bas) en Ham Pals (piano) verantwoordelijk. Ook wordt gebruik gemaakt van een drumcomputer. 

Er is, zo stelt Jansema, gekozen voor de gedichten van Hovinga, omdat daarin perfect wordt beschreven wat wonen in het Oldambt betekent. "Het gaat daarbij onder meer om de beleving. Voor een buitenstaander moeilijk uit te leggen, maar een inwoner van dit gebied weet precies wat Hovinga bedoelt in zjn gedichten."

Wie was Hovinga?

Derk Sibolt Hovinga (Oostwold, 1909 – Oostwold, 1990) was boer en dichter. Hij  studeerde enige jaren oude talen, geschiedenis en Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen. En dat terwijl hij eigenlijk een afkeer had van het stadsleven. Hij brak dan ook zijn studie af en werd boer.  Na 1966 legde hij zich helemaal toe op het schrijven van gedichten, en dan met name gedichten over de natuur. Naast poëzie schreef hij ook diverse beschouwingen tal van tijdschriften, zoals in het Maandblad Groningen en Toal en Taiken. Hij bracht diverse bundels uit. In 1982 verscheen de verzamelbundel Bloaren aan de levensboom waarvoor Hovinga de Literaire Prijs van Stichting ’t Grunneger Bouk ontving.