Bloemetje voor Jantje Bosman uit Heiligerlee

Tientallen inwoners van Oldambt, de voormalige gemeente Bellingwedde en Pekela worden genomineerd voor het 'Bloemetje van de Week'. Dit keer gaat het boeket naar Jantje Bosman uit Heiligerlee. Zij werd genomineerd door familie van der Wal uit Oostwold.

De familie schreef: “Onze moeder/oma verdient een beloning! Ze verzorgt al jaren met alle liefde haar man. Wij hopen
dat jullie haar zullen verrassen met een boeket. Onze opa had al lichamelijke ongemakken, maar tot onze schrik viel hij een aantal maanden geleden en brak zijn been. Een operatie volgde en opa kwam in Old Wolde terecht. Hij moest opnieuw leren
lopen en er kwamen extra dingen bij kijken. Ook hierin heeft oma onze opa enorm gesteund. Ze kwam elke dag trouw op bezoek en deed zonder klagen klusjes die er bij kwamen kijken. Ondanks haar eigen ongemakken hebben we oma nooit horen klagen over het verzorgen van onze lieve opa.”

Het regent als de initiatiefnemers van het bloemetje, Jos Schaafsma en Pascal Meinders, aanbellen bij de woning in Heiligerlee. Gelukkig wordt de deur snel open gedaan. Kleinzoon Joost pakt direct onze natte jassen aan. “Wat een verrassing!” Oma Jantje is wel wat overdonderd. Al begrijpt ze wel direct wie haar nomineerde: “Laatst met kerst speelden we met de familie een spel. Ieder kreeg een kaartje met een vraag die hij dan moest beantwoorden. ‘Wie verdient een medaille?’, was zo’n vraag. Henk zei toen: “Dat zal mijn schoonmoeder zijn!”

Haar man Jan vertelt hoe hij in oktober een gecompliceerde beenbreuk opliep. “We kwamen net terug van visite. Ik had de handen vol. En m’n verstand niet op de goede plek. Ik struikelde en viel met m’n hoofd tegen de regenpijp.”

Kleindochter Eline laat een foto zien van een kapotte regenpijp. “Ik heb de regenpijp doormidden gekopt. Dat was mijn geluk. Anders was ik tegen de stenen muur gekomen.” Jantje vult aan: “Ik was binnen en hoorde hem roepen. Maar zag hem niet: logisch, want ik keek op ooghoogte. Toen hoorde ik een klein piepstemmetje vanaf de stoep. “Ik lig hier!” Lachend zegt Jan: “Mijn vrouw was altijd gehandicapter dan ik. Maar ik heb haar nu behoorlijk ingehaald…”

Jantje heeft een aandoening aan de schildklier. En ze heeft scolioce. “Mijn rug is krom. De ruggenwervel heeft de vorm van een halve acht. Maar er zijn zoveel mensen die ‘t zwaarder hebben dan ik.”

In die periode werd bij Jantje ook onderzoek gedaan naar slaap apneu. “Ik zat in de medische molen. Toen mijn man naar het  ziekenhuis moest, was ikzelf een nacht in het Tjongerschans-ziekenhuis in Heerenveen. Het was wel even veel tegelijk toen. Maar anderen hebben ’t veel gecompliceerder.” Henk zegt: “Dat is zo bijzonder. Je hoort haar nooit klagen. Ondanks haar eigen handicap verzorgt ze haar man. Dat maakt ’t huwelijk zo mooi.”

“In voor- en tegenspoed, in goede en slechte tijden. Dat beloofden we elkaar immers op onze trouwdag,” zegt Jantje.

Wanneer Meinders en Schaafsma  vertrekken doen Jan en Jantje ook hun jassen aan. “We moeten naar Assen. Daar woont
de broer van Jan. Hij is alleenstaand en ziek. Hij moet ook bezoek krijgen.”

Nomineren

Iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week via www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek