Blog Monique Postema uit Oude Pekela over opvoeden - Mijn kind wil niet luisteren

Monique Postema uit Oude Pekela wil in haar werk als reflexintegratie therapeut/kindercoach zoveel mogelijk kinderen op een positieve manier tot ontwikkeling laten komen. Met kleine korte verhaaltjes wil ze de lezer laten nadenken over opvoeding, zonder belerend te zijn. Vandaag haar tiende blog: Mijn kind wil niet luisteren.

Ja luisteren dat is toch wel een dingetje. Ik grap wel eens, oren die zitten er alleen aan zodat de bril steun heeft. Maar alle gekheid op een stokje. Het is toch niet prettig als je kind niet luistert, toch? Ik vind het persoonlijk wel prettig als er naar mij wordt geluisterd.

Kunnen volwassenen wel luisteren?
Alleen dan kom ik op het volgende punt. Luisteren wij als volwassenen wel naar kinderen? Zijn wij niet gauw geneigd er door heen te praten en de oplossing er direct aan toe te voegen. Ook al werd er nog niet naar een oplossing gevraagd?

Wij zijn het grote voorbeeld voor onze kinderen
Soms doen zij ons precies na, en krijgen wij de spiegel voor dat wij dus ook niet luisteren. Het begint daarom met het goede voorbeeld geven aan je kind(eren).

Hoe doe je dat?
Heel eenvoudig door naar je kind te luisteren. En even stil te zijn als zij praten.

Paar kleine tips die je zo kunt inzetten

 Als jij wil dat jouw kind gaat luisteren is het handig om de volgende dingen te onthouden. Ga naar je kind toe als je wat wil vertellen. Zorg dat er echt contact is, het heeft weinig zin om onder aan de trap van alles te schreeuwen in de hoop dat je kind luistert. Ik kan je nu al zeggen dat dat niet gaat gebeuren.

Begin ook niet zomaar een gesprek als je kind aan het gamen is of een filmpje kijkt. Dan ben je ook zeker dat er niet naar je geluisterd wordt. Bij kleine kinderen ga dan even door de knieën als je wat wil vertellen.
Dan weet je dat je echt contact hebt, kun je ook zien of je kind je begrijpt. Eigenlijk is het heel simpel als je wil dat je kind luistert. Maak contact.

Meer informatie op www.moniquecoachtkids.nl