Gips uit plafond valt naar beneden: acuut onveilige situatie in hervormde kerk Oostwold

De hervormde kerk in Oostwold is door medewerkers van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) als acuut onveilig bestempeld.

Het uit 1775 daterende rijksmonument is met rood-wit lint afgeschermd. De sleutel is door de beheerder afgegeven aan de TCMG.

Inspectie onderworpen

,,Vorige week kwam er bij ons een melding binnen en daarna hebben we de kerk aan een inspectie onderworpen. Er is geconstateerd dat er gips vanuit het plafond is gevallen. Wat de oorzaak is moet een specialist onderzoeken”, legt Jouke Schaafsma, woordvoerder van de TCMG uit. ,,Maar tot die tijd blijft de kerk op slot. Want, we kunnen niet uitsluiten dat er meer pleisterwerk naar beneden komt.”

Schaafsma zegt dat het lastig is om vlot een specialist naar Oostwold te dirigeren. ,,Voor zo’n rijksmonument zijn er weinig specialisten voorhanden. We hebben met het kerkbestuur afgesproken dat we proberen dat er zondag weer een kerkdienst kan plaatsvinden, maar we zijn afhankelijk van de inzet van een specialist. Een hoogwerker voor de inspectie is snel geregeld, maar het blijft lastig om de juiste mensen naar Oostwold te krijgen.”

Maatregelen

Als het lukt een specialist te ‘strikken’ worden er zo snel mogelijk maatregelen genomen. ,,We denken daarbij aan het aanleggen van netten aan het plafond. Dat doen we pas als de inspectie is uitgevoerd. Want, als je nu al netten plaatst kun je geen goede inspectie uitvoeren.” De specialist zal niet alleen naar de oorzaak van het loslaten van het pleisterwerk zoeken, maar ook adviseren hoe deze is te verhelpen. Daarnaast zal hij een kostenplaatje maken.

Bij de TCMG zijn sinds maart 2018 1346 als acuut onveilige situaties (AOS) gemeld. Daarvan bleken er 197 daadwerkelijk tot die categorie te behoren. Oostwold is het 198-ste geval.

Restauratiewerkzaamheden

Op dit moment vinden er aan de buitenkant van het eeuwenoude kerkgebouw ook restauratiewerkzaamheden plaats. Het houtwerk wordt vervangen en schilders zijn bezig met schilderwerk. Vorig jaar al werd een nieuw klokkenstoel geplaatst en een windvaan in de vorm van een adelaar geplaatst.

Dit jaar moet ook nog het voegwerk plaatsvinden. Vervolgens stond de binnenkant van het kerkgebouw op de agenda. ,,We willen het pleisterwerk sowieso aanpakken en er komt wat vocht door de muren”, zegt Tom van der Meulen, voorzitter van Stichting Beheer Kerkelijk Erfgoed Oostwold. ,,Dit is nu wel een domper, maar we zullen zien wat de inspectie oplevert.”

Wat er ook gebeurt, eind mei is het drie dagen feest bij de kerk. Dan wordt door klokkengieter Simon Laudy een replica van de Middeleeuwse klok van rond 1400 gegoten.