Banco Santander opent deuren voor track-and-trace systeem auto's van Vinturas Leek

Het noordelijk initiatief voor een track-and-trace in het transport van auto’s blijft doorgroeien. Banco Santander heeft zich als aandeelhouder aan Vinturas in Leek verbonden.

,,We zijn heel erg blij met de deelname van Santander’’, zegt directeur Jon Kuiper van Vinturas.

De voormalige directeur Koopman Logistics in Leek nam het initiatief voor het digitaliseren van het transport van auto’s. Met IBM en Torquis uit Roden is een blockchaintechnologie ontwikkeld waarmee gegevens veilig opgeslagen en gedeeld kunnen worden.

Voorkomen van geknoei met kilometerteller

De nieuwe technologie voorkomt fraude in de autohandel, bijvoorbeeld doordat kilometerstanden veilig digitaal zijn opgeslagen. Knoeien met de teller is uit den boze.

Ook levert de technologie data die een autodealer precies vertellen waar een auto zich bevindt (track-and-trace). Voor de klant heeft dat weer het voordeel dat hij precies weet wanneer zijn nieuwe voertuig klaarstaat in de garage. ,,Het systeem maakt de hele keten van fabriek tot klant inzichtelijk.’’

Complete papierwinkel verdwijnt

Daarnaast is er een milieuvoordeel. De enorme papierwinkel die annex is aan het transport van auto’s verdwijnt en het transport kan efficiënter worden ingericht. Er zijn minder ‘lege’ ritten.

Vinturas startte een klein jaar geleden met Koopman, de NOM, Torquis als noordelijke founding fathers, aangevuld met het Zweedse Axess Logistics en het Ierse NVD.

Al snel besloot Autolink uit Estland mee te doen. In het najaar sloeg Vinturas een grote slag met de deelname van de Franse Groupe Cat, een grote speler in het Europese transport van auto’s.

Verder groeien

In Europa worden per jaar ongeveer 20 miljoen auto’s gebouwd. Die gaan ongeveer twee keer op transport. Van de circa 40 miljoen autobewegingen die dat oplevert heeft het volgsysteem van Vinturas nu ongeveer 12 miljoen in zicht.

Een aantal dat naar verwachting gaat groeien door de komst van Banco Santander. De bank verzorgt de financiering van auto’s bij ongeveer 20.000 dealers. ,,Wij hebben nu toegang tot die dealers en kunnen hen onze technologie aanbieden’’, zegt Kuiper. ,,We zijn een belangrijke partij geworden.’’

Santander was al bezig met initiatieven op het gebied van blockchain en zag al vlot de voordelen van samenwerking met Vinturas.