Kogel is door de kerk: Outdoor-rockfestival in Nieuwe Pekela

Johnny Hensens en Adrie Hartman van Stichting Rock-On keep the good music alive, dat 'goede muziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig in leven te houden', organiseren voor zaterdag 6 juni een Oudtdoor-rockfestival in het Burgemeester Boekhovenpark in Nieuwe Pekela.

Tussen 14.00 en 23.00 uur treedt een groot aantal tributebands uit de Benelux op. Ook is er een randprogramma met activiteiten voor jong en oud. Die dag staan er optreden op de rol van Undercover (Rolling Stones), Brucified (Bruce Springsteen), The Beatles Sessions (The Beatles), Hayfever (rock'n'roll uit de jaren vijftig en zestig), Alloway (zeskoppige coverband) en Bon Scotch (AC/DC), die het festival afsluit.

Johnny en Adrie begonnen een 'kleine' drie jaar geleden met Rock-On. "Het idee was om zo nu en dan kleinschalige concerten te gaan organiseren voor vijftig, zestig mensen. Meteen vanaf de start liep het echter storm." Bij de optredens in café De Körf/dorpshuis De Kiepe in Nieuwe Pekela komen in de regel vaak rond de vierhonderd personen.

"In ons achterhoofd hadden we al het het plan om ooit een openluchtfestival te gaan organiseren, en een paar maanden geleden hebben we de knoop definitief doorgehakt."

Bij het organiseren van een buitenfestival komt natuurlijk veel meer kijken

Een plan is één, de uitvoering is een ander verhaal. "Bij het organiseren van een buitenfestival komt natuurlijk veel meer kijken, dan bij het organiseren van de reguliere concerten", zegt Johnny, "denk bijvoorbeeld aan de opbouw van een podium, de inrichting van het terrein, overleg met de gemeente over de vergunning, drank- en eetgelegenheden, overleg met de bradweer over veiligheidsaspecten en de materialen die worden gebruikt voor licht en geluid. Alles moet gecertificeerd zijn."

In totaal zijn de twee al een paar maanden bezig met de voorbereidingen. "Bij een openluchtfestival heb je ook een team van vrijwilligers nodig, anders red je het niet. Gelukkig kregen we van diverse kanten hulp aangeboden. Op dit moment hebben we de beschikking over tien tot vijftien vrijwilliger, die meehelpen met onder meer de opbouw van het terrein."

Naast optredens van band, komt er ook, zoals genoemd, een randrpogramma. "Denk daarbij aan een luchtkussen voor kinderen, een schminkhoek, yogalessen en dergelijke. Misschien komen er ook wel standhouders met muziek. De concrete invulling is op dit punt nog niet definitief."

Maximaal duizend mensen

"Met de gemeente hebben we afgesproken dat we maximaal duizend mensen mogen toelaten, maar mocht het storm lopen, dan moeten we weer met hen in gesprek. Een kaartje kost 17,50 euro en kinderen tot en met 14 jaar mogen gratis naar binnen. Hier hebben we bewust voor gekozen, zodat gezinnen met kinderen ook kunnen komen, zonder dat hen dat extra geld kost. Het moet immers een gezellige familiedag worden voor heel Pekela en omgeving."

Mocht de eerste editie van het outdoorfestival succesvol verlopen, dan krijgt het festival de komende jaren een vervolg.