Stormloop op mezenkasten in Westerwolde

De gemeente Westerwolde heeft een ware stormloop op haar mezenkastjes beleefd. Binnen drie dagen waren de 500 beschikbare exemplaren opgehaald.

De gemeente liet de mezenkastjes maken omdat ze wordt geconfrontreerd met een groeiend aantal eikenprocessierupsen. Ze wil die groei onder meer stoppen met de mezenkastjes. De mees is een natuurlijke vijand van de rups.

Vorige week werd de inwoners opgeroepen gratis een kastje op te halen bij de gemeentelijke werkplaatsen in Vlagtwedde en Sellingen en die vervolgens op te hangen, op een eikenboom of elders.

,,Meteen na de oproep werd het druk bij de werkplaatsen’’, zegt gemeentelijk woordvoerder Doris Kerkhof. ,,Donderdag en vrijdag liep het storm, maandagochtend hebben we de laatste exemplaren verdeeld.’’

Nog eens 500 exemplaren

De gemeente is blij met de stormloop en hoopt dat die zich binnenkort herhaalt. ,,Er worden namelijk nog eens 500 exemplaren worden gemaakt, ook die verdelen we’’, zegt Timmer. ,,We hopen dat zo snel mogelijk te doen.’’ Dat immers vergroot de kans dat in de kastjes ook daadwerkelijk mezen huizen als de ‘jeukrups’ in het voorjaar weer actief wordt.

Westerwolde voert de strijd tegen de rups omdat de brandhaartjes van dat dier jeuk, irritaties aan huid en luchtwegen kunnen veroorzaken. Om de kans daarop te verkleinen, worden niet alleen de kastjes verdeeld maar ook nesten weggezogen van eikenbomen die staan op plekken waar veel mensen passeren.

Tevens wordt inwoners opgeroepen hun tuinen te voorzien van een zo groot mogelijke variatie aan bloemen en planten te voorzien. Dat trekt insecten en vervolgens vogels aan die de rupsen eten.