Klaar voor heiwerk Blauwe Loper

De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg en bouw van de Blauwe Loper zijn in volle gang. Volgende week wordt een begin gemaakt met heien.

De Blauwe Loper is een circa achthonderd meter lange wandel- en fietsbrug die Winschoten-Noord verbindt met Blauwestad. Het is daarmee de langste wandel- en fietsbrug van Europa. De brug, kosten circa zes miljoen euro, bestaat in feite uit vier bruggen, want ze gaat over het Winschoterdiep, De A7 en het Oostereinde.

Zestig heipalen de grond in

Ongeveer zestig heipalen gaan de grond in. De palen hebben een lengte van tien meter. De verwachting is dat de heiklus ongeveer twee weken in beslag neemt.

De medewerkers van bouwcombinatie Strukton Civiel Noord & Oost en Oosterhof Holman Beton beginnen aan de rand van het Oldambtmeer tot aan de A7. Dat traject wordt als eerste aangepakt, omdat daar veel broedvogels huizen. De werkzaamheden in deze zogenaamde groene zone moeten voor halverwege maart, als het broedseizoen begint, zijn afgerond.

Daarna verplaatst de klus zich naar de zuidelijke kant van de A7. Eind volgende maand wordt er ruim 5000 kuub zand aangevoerd richting het Stadspark, naast de Hoorntjesweg. Met dat zand wordt de aanloop naar de brug opgehoogd. Er is een hoogte van ongeveer vier meter nodig om de brug over de dijk langs het Winschoterdiep te kunnen leggen. Om de brug aan de zuidkant aan te leggen zijn er ongeveer 130 bomen en struiken weggehaald.

Zand vanuit slibdepot aangevoerd

De bewoners in die buurt zijn per brief op de hoogte gebracht van de naderende werkzaamheden. De duizenden kuub zand worden vanuit het slibdepot langs de oude rijksweg bij Heiligerlee aangevoerd. De omwonenden moeten rekening houden met circa tweehonderd vrachtauto bewegingen.

Bij acht woningen zijn trillingsmeters geplaatst. De woningbezitters hadden daar op aangedrongen, omdat vlak bij hun huizen heiwerkzaamheden plaatsvinden. De heiklus bij de Hoorntjesweg vindt omstreeks april plaats.

Ecologen zijn bij het project betrokken en houden toezicht of flora en fauna geen schade wordt toegebracht. Volgens de bouwers liggen ze met de werkzaamheden prima op schema. Het is de bedoeling dat eind dit jaar voor het eerst over de brug kan worden gewandeld en gefietst.