A day in the life… Diederik Nomden

Nadat ik de metro op het Weesperplein was uitgelopen kreeg ik een vrolijk bericht op de Whatsapp. "Ik zit direct rechts om de hoek, je kunt me herkennen aan de witte anjer in mijn reet." Ik had afgesproken met mijn jeugdvriend (zo werd ik de hele dag ook aan iedereen voorgesteld) Diederik.

Hij bestelde nog een verse gemberwater en ik daadwerkelijk een kop koffie. Het werd als vanouds lachen, gieren en brullen. Het werd dusdanig leuk dat wij besloten dat ik die avond mee zou gaan naar Leeuwarden. Daar speelde hij met de onvolprezen Analogues. Vanuit Leeuwarden zou ik dan weer met de trein naar Winschoten gaan.

De broodjes van de lunch lieten lang op zich wachten. "Ik weet zeker dat de keuken het bonnetje is vergeten", riep Diederik geïrriteerd. Hij had ervaring. In de tijden dat zijn muzikale carrière nog geen vlucht had genomen, werkte hij een paar avonden in de week in de keuken van een eetcafé. De drankjes kregen wij van het huis. De Groninger muzikant betaalde de rekening. ‘Kin het nou betoalen, ja!’ lachte hij vrolijk in foutloos dialect.

Niet drinken helpt ook om dit vol te houden

In een oude Mazda, met meer dan twee ton op de teller, verlieten wij Amsterdam om via de Afsluitdijk naar de Friese hoofdstad te rijden. De mannen van de beste Beatles-coverband ter wereld gingen blijkbaar allemaal op eigen gelegenheid. Hij vertelde dat hij meestal direct na het optreden weggaat. Er zijn weken bij dat hij zes keer per avond speelt. Niet alleen met The Analogues, maar ook met de Nederlandse ‘supergroup’ Her Majesty. "Niet drinken helpt ook om dit vol te houden", vertelde hij trots. Zijn zangstem is er niet alleen een van enorme schoonheid, maar deze is ook erg fragiel. "Doar mot ik beetje veurzichtig mit wezen, ja waist wel!"

In de artiestenfoyer van het nieuwe theater De Harmonie was er nog niemand te bekennen van de ‘Fab Five’. Wel zaten er twee muzikanten van de blazerssectie. Morgen ging de reis naar Almelo en zij zochten uit of er een goede platenzaak te vinden was op de weg er naar toe. Er werd vooral gegrapt en gegrold over de verschillende regio’s waar de alleskunners de show stalen. De typetjes inclusief perfect accent vlogen over tafel. Diederik wilde graag soundchecken en appte zijn bandleden of zij al ‘in the house’ waren. Na een paar nummers soundchecken ging het gezelschap een hapje eten. De chauffeur van oprichter en initiator
Fred Gehring was jarig.

Voor de pauze brachten de multi-instrumentalisten het album Abbey Road integraal ten gehore. Dit werd op een dusdanig geniale manier gedaan dat het publiek vooral uit vervoering bleef zitten. De vervanger van Jan van der Meij, Felix Maginn, bleek een aanwinst. Naast mijn gastheer nam hij de meeste zangpartijen voor zijn rekening. Dat zowel Maginn, Jac Bico, Bart van Poppel en Diederik Nomden bijna alle instrumenten weten te betoveren, wist ik eigenlijk al. Maar dat ook Allard Robert, de man met de hoorn, bijna alles speelt, tekent de fantastische sound van The Analogues.

Dit hele circus verdient een tour door heel Europa en zelfs de Verenigde Staten

Na de pauze hoorde ik de beste rock and rollset in tijden. Een bloemlezing uit de diverse studioalbums bracht het publiek in extase. Dat zegt heel veel als je nagaat dat Friezen niet snel uit hun stoel komen. De theatertour in Nederland is nagenoeg overal uitverkocht. In september volgen er optredens in het Ziggodome. Onder de noemer ‘Hello-Goodbye’ wordt er al een beetje op een afscheid gezinspeeld. Dit zou enorm zonde zijn. Dit hele circus verdient een tour door heel Europa en zelfs de Verenigde Staten. Een afscheid zou alleen echt passen op het dak van de ‘Apple building’.

De trein naar Winschoten had ik gemist waardoor ik weer mee terug reed naar Amsterdam. Na de voorstelling moest ik op tijd terug zijn bij de kleedkamer. De alleskunner uit Oostwold wilde snel terugrijden. De mannen van de band bespraken snel en terloops de kleine foutjes die zij elkaar konden verwijten. Gelukkig met een grote glimlach. Diederik nam in de loop nog twee flesjes Heineken 0,0 mee voor onderweg. De tweede alcoholvrije fles ging aan het einde van de Afsluitdijk open. Rock and Roll bleek een echte baan te zijn geworden.

David Stolk

Diederik Nomden speelt met ‘Her Majesty’ op 21 maart in De Klinker in Winschoten. Alle voorstellingen van The Analogues, waaronder drie in de Martiniplaza, zijn uitverkocht. Voor het extra ingelaste concert in de Ziggodome zijn nog een aantal kaarten.