Left, right, stop! Left. Influencers doen alles voor de pefecte foto in Groningen

Nodig negen influencers uit voor een roadtrip door Groningen en je weet bijna vooraf dat het programma in de war wordt geschopt. Want, hoe mooi alles gepland, ze hebben vrijwel alleen oog voor het juiste fotomoment.

De groep die gisteren door de Graanrepubliek toerde is hoofdzakelijk actief op Instagram en dan is beeld heel belangrijk. En ja, dan gaat ondanks de straffe wind en een gevoelstemperatuur rond het vriespunt de jas uit. Hun motto luidt: alles voor het plaatje.

Het verhaal achter de foto

Vicki Rutwind (35) is zo’n influencer. Ruim twee jaar toert ze over de wereld, maakt mooie plaatjes, maar wil ook het verhaal achter de foto vertellen. Woonachtig in New York is ze gewend aan drukte. De stilte van Nieuwe Statenzijl vindt ze dan ook amazing. Met nog acht collega’s maakt ze een zesdaagse trip door Nederland. Want, sinds Lonely Planet, in feite de Michelin gids voor reizigers, Nederland in de top 7 plaatste van te bezoeken landen, mag een bezoek aan ons land niet ontbreken.

Groningen is <em>the place to be</em>

Ze waren deze week al in Amsterdam en Rotterdam. Maar Groningen is wel de place to be. Direct nadat ze op het centraal Station in Groningen arriveerden wilden ze naar de Hoge der A. Vanwege de gracht, de mooie huizen en de schepen aan de kade. Juist dit beeld stond in het najaar in de Lonely Planet afgedrukt. Na een korte sightseeing in de stad gaat het naar de Graanrepubliek in Oldambt. De Kiekkaaste willen ze absoluut zien. Maar de natuur helpt niet mee. Het is vloed en de vlonder naar de houten uitkijktoren staat onder water. De meeste dames, het gezelschap telde slechts een heer, hadden niet op hoog water gerekend. Een aantal neemt toch het risico ingesloten te worden door het water en maakt de wandeltocht naar de Kiekkaaste. Alles voor de foto. En ja, zeggen de diehards, het was de moeite waard. Wat een uitzicht. E nee, zde hebben geen zeehonden gezien.

Curacao

Bij Udema’s molen in Ganzedijk, de volgende halte, trekt Vicki Rutwind haar winterjas uit. Een kleurige, dungesneden zigeunerjurk komt te voorschijn. Ze poseert voor een bevriende medereiziger. Left, right, stop. Left, yes. Als de wind het textiel laat opwaaien lijkt het op een Monroe foto uit te draaien. Ook nu weer geldt: alles voor de foto. Maar na de laatste shot gaat ook direct weer de winterjas aan. Want, het is echt koud. Wat dat betreft kijkt ze al weer uit naar het volgende trip. Die gaat naar Curacao. Een ietsje warmer plek dan in Ganzedijk. ,,Maar daar hebben ze niet zulke mooie molens. En nogmaals; Groningen is echt mooi”, klinkt het beleefd.