Het Rozenfestival in Winschoten wordt weer ééndaags feest

Het Rozenfestival in Winschoten keert terug naar de basis en krijgt vanaf 2020 een andere opzet.

Het evenement gaat terug van twee dagen naar één dag en het grote muziekpodium maakt plaats voor straatmuzikanten.

Het Rozenfestival begon in 2017 als eenmalig jubileumfeest ter ere van het 50-jarig bestaan van het Rosarium in Winschoten. De Groenmarkt (die wel al jaarlijks plaatsvond) werd destijds uitgebreid tot twee dagen.

De formule leek een groot succes: het festival ontving in 2017 tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers en werd in 2018 en 2019 herhaald. Toch gaat de organisatie dit jaar veranderingen doorvoeren.

Het muziekpodium verdwijnt, maar de muziek niet

In de loop der jaren werd duidelijk dat de combinatie tussen het muziekpodium en de Groenmarkt toch geen schot in de roos was. Ook liep elk jaar het aantal standhouders van de Groenmarkt terug. Dat de Groenmarkt in 2017 van één naar twee dagen werd verlengd, bleek om meerdere redenen geen succes.

Het foodplein en het kinderplein blijven ongewijzigd. Het cultuurplein, dat de laatste jaren het domein van dichters was, krijgt ook een andere invulling. Wat dit gaat worden is nog onbekend. Het grote muziekpodium verdwijnt, maar de muziek niet. Op verschillende plekken op het terrein wordt akoestische muziek gemaakt.

Het Rozenfestival vindt jaarlijks plaats in de zomer.