National Geographic richt zich op Oost-Groningen, met nieuwe gele vensters

National Geographic richt wederom de schijnwerper op Oost-Groningen. In Blauwestad wordt in ieder geval een groot geel venster geplaatst. Eerder stonden in de regio ook al twaalf van dergelijke vensters.

,,We gaan opnieuw Oost-Groningen promoten”, bevestigt Simone Beekman van National Geographic. ,,Eigenlijk moet het nog geheim blijven, maar het klopt, we zijn in gesprek met Blauwestad. Ik wil dan ook weinig kwijt over de inhoud van de samenwerkingsproject. We hopen in de zomer van start te gaan.”

Er is nog geen euro geregeld

René Perton van Blauwestad wijst er met klem op dat er ‘slechts’ één oriënterend gesprek is geweest met National Geographic. ,,Het is nog erg prematuur allemaal.” Gedeputeerde Staten van Groningen en mogelijke subsidieverstrekkers moeten nog worden benaderd en geïnformeerd over het plan. ,,Want, er hangt een aardig prijskaartje aan het project en er is nog geen euro geregeld”, weet Perton. Maar hij erkent dat er weer wordt nagedacht over een promotiecampagne, waarbij de aandacht specifiek op Oost-Groningen wordt gericht. Dat betekent dat National Geographic redactioneel - en visueel aandacht gaat besteden aan mooie plekjes in Oost-Groningen en met nadruk op Blauwestad.

In 2011 tot en met 2013 waren de markante en wereldberoemde gele vensters ook al te zien in Oost-Groningen. Ze werden bijvoorbeeld geplaatst bij het Klooster in Ter Apel en in natuurgebied Smeerling. ,,Het was wel een succes”, herinnert Beekman zich. Die twee jaar durende campagne werd betaald uit Leader gelden. Deze keer wordt geprobeerd om ook de provincie Groningen mee te laten betalen.

Twee jaar waren de beeldmerken te bewonderen in Oost-Groningen. Het gele venster bij Nieuwe Statenzijl bleef op de dijk staan, omdat de Waddenkust, waar ook De Dollard toe behoort, werelderfgoed is. Met UNESCO was daarover een afspraak gemaakt. Echter, sinds enkele maanden is het gele venster ook weggehaald bij Nieuwe Statenzijl.

Perton ontkent dat er afspraak was met UNESCO. ,,Dat gele venster bij Nieuwe Statenzijl had in 2013 ook weggehaald moeten worden. Vorige zomer heb ik het uiteindelijk weg laten halen en ergens in depot geplaatst.Waarom het venster er jaren langer is blijven staan dan de bedoeling was, is mij een raadsel.”

Van Oost-Groningen naar Estland

In 2013 werden de ‘Oost-Groninger vensters ‘overgevlogen’ naar Estland. In deze Baltische staat staan inmiddels 24 National Geographic vensters. Volgens Perton, die regelmatig contact heeft met de Estse initiatiefnemers is het daar al jarenlang een groot succes.

Waterschap Hunze en Aa’s, die verantwoordelijk is voor onderhoud van de dijk en het sluizencomplex bij Nieuwe Statenzijl grijpt het weghalen van het gele venster aan om de dijk zelf te gaan herinrichten.

Voordat de vensters in 2011 naar Oost-Groningen kwamen waren ze te zien op Terschelling. In 2010 werden ze ontmanteld om vervolgens met het instructieschip van de maritieme academie Harlingen naar Nieuwe Statenzijl te worden vervoerd. De grootste venster waren zes bij vijf meter. Het transport over de Waddenzee naar Nieuwe Statenzijl werd door NG Channel gefilmd en daarna regelmatig uitgezonden op de NG Channel.