Rechtbank: Pekelder camperhandelaar moet drie maanden de cel in en 50.000 euro terugbetalen

Een Pekelder camperhandelaar moet drie maanden de gevangenis in. Die straf heeft de rechtbank in Zwolle donderdagmiddag opgelegd. ,,Bijzonder heftig”, reageert zijn advocaat mr. Saskia van Gessel.

De straf valt aanzienlijk lager uit dan twee weken geleden door de Officier van Justitie was geëist. Toen hoorde de camperboer een straf van twee jaar eisen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Daarnaast werd een boete van 150.000 euro geëist, waarvan 100.000 euro voorwaardelijk. Donderdag bepaalde de rechtbank dat de Pekelder 50.000 euro in 24 maanden tijd moet terugbetalen.

Beduusd van de uitspraak

,,Mijn cliënt is beduusd van de uitspraak”, zegt Van Gessel in een eerste reactie. ,,Wij hadden aangedrongen op elektronisch toezicht of een taakstraf. Maar deze uitspraak is shocking.”

Van Gessel wil de volledige uitspraak eerst met haar cliënt doornemen en bespreken, voordat ze een besluit neemt of ze bezwaar aantekent. Van Gessel en haar cliënt waren gistermiddag aanwezig toen de uitspraak werd voorgelezen. ,,Dat wilde mijn cliënt. Hij wilde de rechter recht in de ogen kijken.”

Het valt de camperhandelaar vooral zwaar, omdat hij nooit eerder met Justitie in aanraking is geweest. ,,En nu moet hij de bak in. Hij is een hardwerkende ondernemer.” Van Gessel is wel enigszins tevreden met het feit dat de rechter rekening heeft gehouden met het feit dat haar cliënt een zaak draaiende moet houden. ,,Drie maanden de cel in is te overzien. Hij gaat ook weleens op vakantie.”

Geen persoonlijke verrijking

In deze strafzaak stond ook een administratief medewerker terecht voor haar rol binnen deze fraudezaak. De rechter vindt dat zij niet in de cel hoeft. Zij heeft zes maanden voorwaardelijk gekregen met een proeftijd van drie jaar en een werkstraf van 120 uur.

Beide personen moesten zich twee weken geleden verantwoorden voor het willens en wetens sjoemelen met de btw-aangifte. Tussen januari 2013 en oktober 2016 zou de Belastingdienst 1,6 miljoen euro zijn misgelopen door fraude met omzetbelasting. Er is eerder al vastgesteld dat er geen sprake is geweest van persoonlijke verrijking. Een groot deel van de 1,6 miljoen euro is inmiddels terugbetaald.