Verloskamers in Noorden overvol: met stress ineens naar Scheemda of Assen

Vrouwen uit Groningen en Drenthe die in het ziekenhuis willen bevallen, moeten vanwege volle geboortekamers en te weinig personeel vaker uitwijken naar een andere locatie.

Zo acuut als het probleem van de volle ziekenhuizen in de Randstad is, zo erg is het hier niet, zeggen verloskundigen in Groningen en Drenthe. ,,Maar het komt absoluut vaker voor dat we moeten uitwijken naar ziekenhuizen buiten de stad”, zegt Joyce Schouten van Verloskees uit Groningen.

Stressverhogend

,,Dat is niet gevaarlijk, maar kan voor de bevallende patiënt wel vervelend en stressverhogend zijn. Dat je op het laatst hoort dat je ineens naar Scheemda of Assen moet.”

Het is een landelijke ontwikkeling dat afdelingen verloskunde overvol raken. De KNOV, de brancheorganisatie van verloskundigen, trekt erover aan de bel bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De drukte in de ziekenhuizen leidt steeds vaker tot tekortkomingen in de zorg bij bevallingen, waarschuwt de KNOV. Om inzicht te krijgen in de exacte omvang van het probleem, roept de KNOV zijn verloskundigen op misstanden bij bevallingen beter te melden.

De minst planbare zorg

De druk op de noordelijke verloskamers neemt toe door een combinatie van factoren. Zo wordt een poliklinische bevalling vaker dan vroeger verkozen boven thuis bevallen en is er ook door personeelsgebrek soms een gebrek aan beschikbare verloskamers. ,,Ook wordt er tegenwoordig minder lang afgewacht en eerder ingeleid”, zegt Saskia van Barneveld van Fiere Verloskundigen, aangesloten bij de Martini Geboortegroep. ,,Dan wil je komen en krijg je bij het ziekenhuis te horen dat ze net begonnen zijn met twee inleidingen..”

Bovendien is geboortezorg nu eenmaal de minst planbare zorg, zegt Van Barneveld. ,,Je hebt per definitie soms te maken met een piek aan bevallingen.” Desondanks hoefde het Martini vorig jaar niet meer dan 1,7 procent van de vrouwen door te sturen naar andere ziekenhuizen. In andere ziekenhuizen is dit vaker, maar percentages ontbreken. Alle medische centra in de regio geven aan dat er voor spoedgevallen altijd plek is.

Sluiting van verloskunde in Hoogeveen en Stadskanaal

De druk op Groningen, Assen en Emmen is toegenomen door de sluiting van de afdelingen verloskunde in Hoogeveen en Stadskanaal. In de regio Stadskanaal heeft het er toe geleid dat vrouwen de afgelopen anderhalf jaar weer vaker thuis bevallen. ,,Die toename is significant”, zegt Francis Hut-Strating van verloskundigenpraktijk New Life.

,,De ziekenhuizen in Assen en Scheemda zijn zeker een half uur rijden. Wij als verloskundigen rijden er dan achteraan en kunnen in die tijd de vrouwen niet controleren”, zegt Hut-Strating. Logisch dus dat er weer vaker voor een thuisbevalling wordt gekozen, vindt ze. ,,Dat is net zo veilig hoor, ook omdat we een-op-eenzorg kunnen bieden. In de ziekenhuizen lukt dit door drukte vaak niet.”

‘Rit met hobbels bevorderlijk voor de bevalling’

Ook het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) zit steeds vaker vol, merkt Berdine Dijkman van Verloskunde Centrum Assen. Maar een rit naar Groningen heeft zijn voordelen, zegt de verloskundige: ,,Zo’n ritje, met hobbels en wat afleiding, is voor de bevalling alleen maar bevorderlijk.” Er zijn inderdaad vaker volmeldingen, maar voor spoed is in het WZA altijd plek, zegt zorgmanager Ada Spronk. ,,Per juni wordt het beter, dan gaat ons nieuwe kind-ouder-centrum open”, zegt Spronk. ,,Als het goed is, hoeven we dan niemand meer naar andere ziekenhuizen door te verwijzen.”