Klots - Ballenjongen (column David Stolk)

Er zijn mindere plekken om een afspraak te hebben. Ik stapte de tram uit en ik bevond mij direct op het plein voor het prachtige Olympisch Stadion van Amsterdam. De olympische ringen sieren het bakstenen bouwwerk.

Bijna 100 jaar geleden was wijlen mijn grootvader op deze plek ballenjongen. Tijdens de olympiade van 1928 retourneerde Piet Overbeek de verdwaalde ballen. Dat was eens. Nederland schijnt nu in de race te zijn om de Olympische Spelen van 2032 te organiseren. Ik weet wel een goede plek.

Mocht het zover komen dan zou het de landelijke overheid sieren om dit evenement in Groningen te organiseren. Als een soort herstelbetaling voor de geleden schade. Natuurlijk ziet de gemiddelde Groninger direct allerlei beren op de weg. ‘Mot dat nou.’ ‘Kin nooit wat worden.’ ‘Aanstellerij, ja.’ Ik zie alleen maar mogelijkheden. En nee, het kost de lokale ondernemer, bestuursorgaan of organisatie niets. Enkel de lusten, niet de lasten. Want met die lasten zijn wij nu wel even klaar mee. Groningen 2032.

Allereerst het Olympisch Stadion. Dat moet nieuw worden gebouwd. Later kan het worden gebruikt als evenementencomplex als vervanging voor het verouderde Martiniplaza. De sporters worden altijd ondergebracht in een Olympisch dorp. Dit wordt gebouwd op het Hogeland. Nadat de sporters de huizen hebben verlaten worden deze aardbevingsbestendige huizen verkocht aan starters uit de stad Groningen. Daarbij komt uiteraard een zweefmagneettrein om snel in de stad te komen.

Het Oldambtmeer in Blauwestad wordt tijdelijk omgebouwd tot roeibaan. Het zeilen en surfen doet men vanuit Termunten inclusief gebakken visje. Hockey gaat naar de Euroborg. Beachvolleybal midden op de Grote Markt. Zaalsporten en turnen komen in een nieuw te bouwen complex bij Zuidbroek. Van der Valk mag dat dan voor een euro overnemen. Den Haag betaalt alles en Groningen profiteert. De toeschouwers kunnen vanuit de Randstad of Noord-Duitsland met de nieuwe Hogesnelheidslijn binnen een uur in Groningen zijn.

Ook kan er gevlogen worden op vliegveld Eelde. Ik denk echter dat vliegen dan al ‘uit’ is. Dat zou jammer zijn voor het noodlijdende Groningen Airport Eelde. Hadden zij eindelijk eens een maandje zwarte cijfers gedraaid. Wellicht een leuke plek voor het boogschieten en de paardensport.

En nee, bestuurders uit Den Haag en Brussel, de diverse bouwprojecten worden niet aanbesteed, maar gewoon gegund aan de lokale bedrijven. Desnoods wordt het geregeld op de achterkant van een sigarendoosje of een bierviltje. Daar hebben wij in Groningen wel ervaring mee. Ik denk dat wij niet te lang moeten wachten met het regelen van de diverse projecten. Kijk naar het debacle met de Zuidelijke Ringweg.

Het is jammer dat 2028 niet meer lukt. Dan hadden mijn neefjes 100 jaar na dato hun overgrootvader kunnen opvolgen. Maar aan de andere kant wil je dat hen ook niet aandoen. Wat een ballenjongen tegenwoordig allemaal niet naar zijn hoofd krijgt geslingerd…. Verder zie ik weinig beren op de Zuidelijke ringweg.